18 sierpnia 2013

2013 Sierpień Radio Jedynka – Audycja Smaki Zdrowia „Maliny – pyszne i zdrowe”

przerobioneTym razem w radiowej Jedynce w audycji „Smaki Zdrowia” Anna Popek pytała dietetyczkę z Foodarea o właściwości zdrowotne malin. 

Maliny bogate są w kwas elagowy, który działa przeciwnowotworowo, wpływa ochronnie na DNA. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu znalazł też zastosowanie w profilaktyce chorób krążenia. Maliny są też bogate w potas, wapń i magnez, które regulują ciśnienie krwi. Zawierają również żelazo, miedź i kwas foliowy niezbędne w profilaktyce niedokrwistości.

Maliny pomocne będą także w przeziębieniach, ponieważ zawierają kwas salicylowy. Działa przeciwgorączkowo, napotnie i przeciwzapalnie. 

Całej rozmowy możesz posłuchać klikając TUTAJ 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *