22 lutego 2017

Dlaczego warto pić zielone koktajle?

Moi pacjenci  wiedzą, że uwielbiam zielone koktajle. Część z nich udało mi się też przeciągnąć na zieloną stronę mocy diety 🙂 Niektórzy nadal są oporni, nie zmuszam, naprawdę- szanuję to 😀 

Czy trzeba pić zielone koktajle? Nieee, oczywiście, że nie trzeba! Ale pijąc zyska się wiele. Dlaczego?

Po pierwsze wypijając szklankę koktajlu z liści warzyw z dodatkiem owoców znacznie zwiększasz ilość warzyw w diecie. A to one powinny stanowić podstawę diety. Im więcej warzyw to tak naprawdę lepiej. W szklance koktajlu z liści warzyw możesz zjeść nawet 3 porcje warzyw! To naprawdę sporo! Bez miksowania trzeba by naprawdę zjeść ogromną misę sałatki (której notabene też jestem zwolennikiem;) )

Po drugie: składniki zawarte w koktajlach są łatwiej przyswajalne. Bo podczas miksowania warzyw i owoców rozrywane są ściany komórkowe roślin i uwalniane są składniki odżywcze, zwłaszcza przeciwutleniacze. W przeciwieństwie do soków, zupełnie pozbawionych błonnika pokarmowego, koktajle błonnik zawierają.

Jak i  z czego powinno się robić zielone koktajle?

Naprawdę, sprzęt ma tutaj drugorzędne znaczenie. Najlepiej w tym celu nadają się wszelkiego rodzaju blendery kielichowe, malaksery i tym podobne urządzenia o wysokich obrotach. NAJWAŻNIEJSZE: zielony koktajl najlepiej WYPIĆ OD RAZU jak go przygotujesz. Wtedy ma najwięcej antyoksydantów. 

Orientacyjnie procentowo skład powinien wyglądać mniej więcej tak:

  • 40% zielone liście:
  • 50% owoce,
  • 10% woda.
  • do koktajli można dodać przyprawy np. imbir

Oczywiście jest to orientacyjne. Mogą te proporcje się różnić. Ja czasem miksuję tylko liście szpinaku, natkę pietruszki, dodaję cytrynę i wodę i już. Zamiast wody można dodać także sok z warzyw lub owoców, najlepiej świeżo wyciśnięty. Latem zamiast wody można dodać kostki lodu. 

Ważne byś nie kombinował ze składem. Naprawdę 3 max 4 składniki wystarczą. Nie mieszaj ze sobą wszystkich produktów o charakterystycznych smakach, bo może wyjść z tego mieszanka wybuchowa w smaku. Z drugiej strony też, jeśli chcesz wykorzystać produkt o raczej mało wyrazistym i mdłym smaku (np. awokado) radzę byś dodał do koktajlu coś bardziej wyrazistego (np. kiwi albo natkę pietruszki). 

Owoce do zrobienia koktajlu możesz wykorzystać praktycznie każde. Zazwyczaj problem dotyczy wyboru liści. Dlatego wypisuję je poniżej. Jak widzisz, jest ich naprawdę sporo 🙂

Z jakich liści można zrobić zielone koktajle?

  • szpinak, jarmuż,
  • nać: pietruszki, buraka, rzodkiewki, marchwi, selera,
  • sałaty: zieloną, rukolę, roszponkę, rzymską, endywię,
  • kapusty, cykorię, koper włoski,
  • liście ogórka, winogron, dyni,
  • rzeżuchę, koperek, bazylię, kolendrę, melisę, miętę,
  • trawę pszeniczną lub jęczmienną,
  • mlecz, koniczynę, szczaw, rdest, komosę, pokrzywę,
  • kiełki: lucerny, brokułu, słonecznika, rzodkiewki itp.
  • unikaj raczej warzyw kapustnych, bo mogą powodować wzdęcia.

Mam nadzieję, że przynajmniej spróbujesz greensmoothie. Na mojej stronie FB i Instagramie znajdziesz kilka moich sprawdzonych przepisów. 

Na zdrowie!

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *