15 września 2013

Domowa pizza? Czemu nie!

Domowa pizza? Tak! Z lepszej mąki, przez co jest pysznie chrupiąca, z mniejszą ilością tłuszczu, więc mniej kaloryczna. Po prostu pyszna i zdrowa!

W weekend wpadają znajomi? Robienie pizzy to bardzo dobry pomysł na wspólne gotowanie. Każdy przygotuje własną mini pizzę z samodzielnie skomponowanymi dodatkami.

Składniki na ciasto pizzy: mąka orkiszowa (2-3 szklanki), świeże drożdże (łyżeczka), czosnek (2 ząbki), sól (1/2 łyżeczki), cukier (łyżeczka), ciepła woda (3/4 szklanki)

Sos: koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa, oregano, bazylia

Dodatki dowolne: warzywa i chude mięso/chuda wędlina/ ryba/ owoce morza, starty ser żółty

Przykład: papryki (3 kolory), świeże pomidory, zielone oliwki, chuda szynka, ser mozarella, świeża bazylia.

Jak zrobić? Najpierw przygotować zaczyn: w niepełnej szklance letniej wody rozpuścić łyżeczkę drożdży. Woda nie może być zbyt ciepła, gdyż wtedy drożdże nie wyrosną. Do wody dodać łyżeczkę cukru oraz rozdrobniony czosnek (ząbek lub 2 dla intensywniejszego smaku, jeśli nie lubisz czosnku to możesz go pominąć). Odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować sos na ciasto.

Sos: do małego koncentratu dodać 3 łyżki wrzątku, dokładnie wymieszać, sos powinien mieć półpłynną konsystencję. Dodać zioła. Dokładnie wymieszać. Odstawić.

Ciasto: W dużej misce wymieszać mąkę z zaczynem. Dokładnie wymieszać dłonią. Ciasto urabiać aż do czasu kiedy przestanie przylegać do rąk i miski. W razie potrzeby trzeba dodać mąki. Następnie miskę z wyrobionym ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce np. na kaloryfer lub do piekarnika opcja ‘wyrastanie ciasta’ na około 30-45 minut, w lecie wystarczy blat w kuchni. Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć. Po wyrośnięciu należy ciasto podzielić na kilka części, w zależności od wielkości pizzy. Ciasta nie należy już wyrabiać! Ciasto powinno być na stolnicy lub czystym blacie kuchennym bardzo cienko rozwałkowane. Podczas wałkowania rozgrzać piekarnik do minimum 220°C. Rozwałkowane ciasto posmarować sosem pomidorowym (nie żałować sosu ;)). Na wierzch dodać pokrojone warzywa np. paprykę, pomidory, oliwki oraz szynkę i mozarellę. Pizzę wsadzić do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *