25 października 2016

Dżem z dyni – przepis

dzem z dyniDynia, wszędzie dynia! Sezon na dynię w pełni. Zupę krem ogarnęłam już do perfekcji. Robiłam i placki z dyni. Zastanawiałam się co jeszcze mogę z niej zrobić. Dostałam ogromną dynię prosto z działki od rodziców. Część przeznaczyłam na puree – zostało zamrożone i będzie stanowić podstawę zimowych zup. Z części zrobiłam dżem z dyni. Choć dynia ma przepiękny kolor to dla mnie obojętny smak. Zbyt obojętny, dlatego dodaję zawsze czegoś o bardziej charakterystycznym smaku.  Do dżemu dodałam imbir i sok oraz skórkę startą z cytryny i pomarańczy.

 

A oto i przepis:

1 kg dyni

szklanka cukru

1 cytryna

1 pomarańcza

imbir, świeży korzeń, mały kawałek

 

Dynię obieram ze skórki, odkrajam miąż z pestkami, oddzielam pestki, kroję miąższ na mniejsze kawałki. Wrzucam do garnka i zalewam małą ilością wody (max 1/2 szklanki), po czym zagotowuję, i gotuję po przykryciem do miękkości, co chwila mieszając. U mnie po ok 15 minutach miąższ był już miękki i rozpadał się. Dodaję cukier oraz startą skórkę z cytryny i pomarańczy i starty imbir, dokładnie mieszam. Gotuję na wolnym ogniu aż miąższ bedzie gęstniec, dodaje wtedy sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, mieszam i zostawiam na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. Następnie wykładam do wyparzonych słoików i zakręcam wyparzonymi przykrywkami. Odstawiam je dnem do góry do ostudzenia. 

 

Jeden komentarz dla "Dżem z dyni – przepis"

  1. Julita napisał(a):

    Zrobiłam! Jest pyszny. Rodzina się zachwyca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *