09 lutego 2017

Inspiracja na obiad vege: Buddha bowl z kaszą bulgur

Lubię takie obiady, które dają mi energetycznego kopa i uczucie sytości na długo. I taka własnie jest miska Buddha! Naładuję takim obiadem baterie i mogę jeszcze kilka godzin, na wysokich obrotach pracować albo za chwilę iść pobiegać. Dobre węglowodany w postaci kaszy, dużo warzyw,w tym cieciorka. Cieciorkę zamieniam czasem na inne strączki lub na jajko sadzone (no, ale wtedy to nie jest juz wersja vege).

Podane składniki są na 2 spore porcje. Kaloryczność 1 porcji to ok 450kcal.

Skład: 

kasza bulgur, 100g, zawartość 1 torebki, lub 1/2 szklanki

cebula czerwona, 1 szt.

papryka żółta, 1/2 szt.

papryka czerwona 1/2 szt.

natka pietruszki

oliwa z oliwek 2 łyżki

koncentrat bulionu warzywnego samodzielnie zrobionego (tu znajdziesz mój przepis) łyżeczka (opcjonalnie)

kumin, 1/2 łyżeczki

kurkuma, łyżeczka

papryka slodka, 1/2 łyżeczki

marchew, 1 mała szt.

1/2 awokado

nasiona chia, do posypania

cieciorka 120g (wczesniej namoczona i ugotowana lub ewentualnie cieciorka z puszki)

ostra papryka, do posypania cieciorki

 

Kasze gotuję w wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego (opcjonalnie). Warzywa: cebulke i papryki kroje w kostke. Na patelni rozgrzewam oliwę i chwilę podsmażam warzywa przyprawiając kuminem, słodka papryką oraz kurkumą. Mieszam całośc i dodaję ugotowaną i odcedzona kaszę. Posypuję natką. Zdejmuję z patelni. Na tą samą patelnię wrzucam cieciorkę, chwilę przyrumieniam i doprawiam ostra papryką. Awokado i marchewkę kroję w plastry lub słupki. Całość przekładam do miseczki. Lekko posypuję nasionami chia. 

Dobrego dnia!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *