07 maja 2014

Czas na szparagi!

szparagi ze wstazkaNareszcie nadszedł czas kiedy można rozkoszować się szparagami. Uwielbiam je za ich smak i ten charakterystyczny chrzęst surowych łodyżek! (dzięki temu możesz sprawdzić czy są świeże i sprężyste- weź szparagi do ręki i potrzyj nimi o siebie – czy słyszysz to charakterystyczne trzeszczenie?). 

Warto wykorzystać ten czas i jeść szparagi, bo są prawdziwą skarbnicą odżywczą. Co zawierają?

 

Glutation – jest to białko wspomagające pracę wątroby, ma też działanie antynowotworowe,

Kwas foliowy – witamina z grupy B, która bierze udział w tworzeniu i funkcjonowaniu układu nerwowego. Niezbędna dla kobiet w ciąży oraz tych, które starają się o potomstwo. Przyda się każdemu, bo zapobiega stanom obniżonego nastroju,

Inulina – która należy do błonnika pokarmowego. Stanowi pożywkę dla dobroczynnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego,

Asparagina – aminokwas, który pierwszy raz został wyizolowany właśnie ze szparagów. Aminokwas ten m.in. pozytywnie wpływa na potencję.

Poza tym szparagi działają moczopędnie, dlatego wskazane są dla osób, które mają tendencję do zatrzymywania wody w organizmie i obrzęków. Mogę je pokochać wszystkie osoby, które się odchudzają, bo są niskokaloryczne (100g szparagów dostarcza tylko ok. 18 kcal). 

Białe czy zielone?

Białe szparagi są to dokładnie te same warzywa co zielone, tylko uprawiane w innych warunkach, przy ograniczonym dostępie światła słonecznego, żeby nie wytwarzały chloroflu (zielonego barwnika). W tym celu zazwyczaj zasłania się rosnące warzywa ziemią lub ciemną folią by nie dopuścić do roślin światła. Obecność chlorofilu w zielonych szparagach sprawia, że mają bardziej charakterystyczny smak. Białe natomiast są bardziej słodkawe i delikatne. Wypróbuj oba rodzaje i podejmij decyzję, które: białe czy zielone, bardziej Ci smakują.

Przyrządzanie

Wbrew powszechnej opinii szparagi nie są trudne w przygotowaniu. Zielone szparagi wystarczy umyć i wsadzić na kilka minut do gotującego wrzątku tak by główki wystawały ponad powierzchnię wody (główki są delikatne i same się dogotują w parze wodnej). Białe trzeba obrać obieraczką do warzyw (pomijając delikatne główki), gdyż są zgrubiałe. Jeśli tego nie zrobimy to nawet po ugotowaniu będą łykowate. 

A oto kilka sprawdzonych przepisów:

Sałatka z szpinaku, truskawek i szparagów

Skład: zielone szparagi (4szt. ok .100g), duża garść świeżych, młodych listków szpinaku (ok 50g), 1/2 szklanki truskawek (70g), sos: łyżeczka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki octu winnego, 1/2 łyżeczki miodu, pieprz, sól.

Sos: wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Szparagi ugotować w lekko osolonej wodzie, wg. instrukcji jak wyżej. Szpinak umyć, wyłożyć na dużym talerzu. Truskawki po umyciu przekroić na połówki i położyć po bokach talerza. Po środku, na listkach szpinaku ułożyć ugotowane szparagi. Wszystkie składniki polać sosem. 

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Skład: 4 szparagi zielone lub białe (ok 100g), szynka parmeńska (2 cienkie plasterki), sos: łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy delikatesowej/ stołowej, 1/2 łyżeczki miodu, sok z cytryny. 

Sos: składniki wymieszać ze sobą, na końcu dodając sok z cytryny (ilość wedle uznania – posmakuj). Szparagi myć, obciąć twarde końcówki, jeśli wybrałeś szparagi białe to cienko obierz łodyżki. Następnie plastry szynki przekroić wzdłuż na 2 części. Każdego szparaga obwinąć w szynkę parmeńską. Grillować na grillu elektrycznym (może być patelnia grillowa lub piekarnik) kilka minut, co jakiś czas obracając szparaga.

Grzanki razowe z mozarellą, szparagami i jajkiem

Skład: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, (ok 40g każda), 4 sugotowane zparagi zielone (ok 100g), 2 plastry mozarelli (1/2 kulki, tj. ok 60g), 2 jajka sadzone, świeżo zmielony pieprz.

Na chleb położyć mozarellę oraz po 2 przekrojone w połowie szparagi. Takie kanapki umieścić w nagrzanym piekarniku na ok. 5 minut (możesz też położyć je na rozgrzanej patelni, zmniejszyć gaz i przykryć patelnię pokrywką). W tym czasie przyrządzić jajka sadzone wybijając jajka na patelni posmarowanej oliwą z oliwek (jeśli używasz patelni do grzanek musisz wyposażyć się w tym celu w drugą patelnię). Gdy mozarella będzie miękka wyjąć grzanki z piekarnika (zdjąć z patelni). Na każdą położyć sadzone jajko. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *