23 października 2013

Kichaj na przeziębienie!

czosnekJesień i zima to czas kiedy najczęsciej dopada nas grypa i przeziębienie. Dlatego nie czekaj aż wirusy dopadną Ciebie i wzmacniaj organizm odpowiednią dietą. 

Zasada pierwsza: nie wychodź z domu bez śniadania. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dzięki któremu zapobiegniesz niedoborom witamin i minerałów.

Po drugie: pamiętaj o regularnych posiłkach  (najlepiej spożywanych co ok 3 godziny). Układając swoją jesienno – zimową dietę należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, by znalazły się w niej dania ciepłe, sycące. Nie mam tu na myśli tłustych mięs i zawiesistych sosów, bo te są kaloryczne i ciężkostrawne. Lepiej wybierać gęste zupy kremy czy dania jednogarnkowe. Przykładem takiego jednogarnkowego dania może być leczo z chudym mięsem lub dodatkiem warzyw strączkowych albo warzywna zapiekanka z ryżem i fasolą. Do przygotowywania tych dań można wykorzystać przyprawy, które rozgrzewają np. chili lub gałkę muszkatołową do mięs, czy imbir do zup.

Zasada trzecia: Codziennie pij ok. 2 litrów płynów. Odwodniony organizm to osłabiony organizm. Nie zapominaj o ciepłych płynach. Butelkę zimnej wody śmiało zamień na ciepłą wodę oraz napary herbaty zielonej i owocowych. Zielona herbata zawiera mnóstwo antyoksydantów, które pomogą w walce z osłabieniem organizmu. Aby rozgrzać organizm niezawodnie działa malinowa herbata lub sok z malin.  Bowiem maliny zawierają kwas salicylowy mający działanie przeciwgorączkowe, napotne i przeciwzapalne.  Aby wzmocnić rozgrzewającą moc herbat możesz dodać do nich szczyptę cynamonu czy goździki. 

Zasada choć czwarta to równie ważna jak poprzednie: Nie dopuść do niedoborów pokarmowych. Aby nie dać się przeziębieniu niezbędne jest urozmaicanie diety. Zwykle przyzwyczajeni jesteśmy tylko do kilku potraw. Przyrządzamy je z niewielu produktów nie korzystając tym samym z wielu innych, bogatych w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Narażamy się tym samym na niedobory pokarmowe mogące negatywnie wpłynąć na naszą odporność.

Warzywa i owoce przede wszystkim. W celu wzmocnienia odporności pamiętajmy o zjadaniu odpowiedniej ilości świeżych warzyw i owoców. Wybierajmy te sezonowe. Bo przecież jesień obfituje w warzywa i owoce, a one dostarczają witamin i składników mienralnych, bez których nasz organizm nie poradzi sobie z wirusami i bakteriami. 

Zwróć szczególną uwagę na to, by w codziennej diecie dostarczać produkty bogate w witaminę C. Niedobory tej witaminy powodują obniżenie odporności organizmu i większe prawdopodobieństwo zmęczenia oraz mniejszą adaptację organizmu do zmian temperatur. Ponadto jest silnym atyoksydantem, zwalczającym wolne rodniki tlenowe. Tą witaminę znajdziesz w dostępnych jesienią: papryce, pomidorze, brokule, kalafiorze oraz kapuście i brukselkach, a także jabłkach, żurawinie i malinach. Aby zapobiec stratom witaminy C pamiętaj by owoce/ warzywa obierać cienko , w tym celu używaj obieraczki przeznaczonej do tego celu – najwięcej witaminy C znajdzuje się tuż pod skórką! Warzywa / owoce zawsze zaczynaj gotować od wrzącej wody – zminimalizujesz w ten sposób straty witaminy C. Świetnym źródłem tej witaminy są także kiszonki (np. kapusta, ogórki).  Z wolnymi rodnikami potrafią sobie poradzić także witamina A i ß – karoten, które obecne są m.in. w dynii czy marchwi. Poza wyżej wymienionymi silnym antyoksydantem jest witamina E. Bogatym źródłem tej witaminy są oleje roślinne oraz, ze względu na wielkość spożycia, produkty zbożowe, ale i warzywa zielone (np. szpinak, jarmuż, brokuły).

Obok witamin naszemu systemowi odpornościowemu pomagają również składniki mineralne, głównie cynk, miedź, żelazo i selen. Obniżony poziom cynku w organizmie wiąże się ze zmniejszeniem liczby komórek obronnych naszego organizmu. Produkty bogate w cynk to ciemne pieczywo, sery żółte, mięso, kasza gryczana. Także niedobór miedzi zwiększa podatność na infekcje. Miedź znajdziemy w płatkach owsianych, orzechach czy nasionach słonecznika. Za obniżenie naszej odporności odpowiadać może też niewystarczające spożycia żelaza. JPierwiastek ten umożliwia wytwarzanie czerwonych krwinek a jego niedobór powoduje anemię i niedotlenienie tkanek naszego organizmu. Następstwem tego jest m.in. zmniejszenie odporności na przeziębienia i infekcje. Kolejnym składnikiem mineralnym mającym duży wpływ na odporność jest selen, który dostarczymy do naszego organizmu wraz ze zjadaną rybą. Ryby są również bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, które także pełnią ogromną rolę ochronną naszej odporności. 

Aby zwiększyć swoją odporność należy również spożywać odpowiednią ilość błonnika pokarmowego w diecie. Błonnik pełni szereg korzystnych funkcji w naszym organizmie a jedną z nich jest zwiększenie odporności, gdyż tworzy korzystne podłoże dla rozwoju pożądanej flory bakteryjnej. Obecny jest on tylko w żywności pochodzenia roślinnego; znajdziemy go w produktach zbożowych z pełnego przemiału, warzywach, suchych strączkowych oraz owocach.

Jedz kiszonki i pij mleczne napoje fermentowane. Produktami zawierającymi żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej są probiotyki. Kultury bakterii obecne w probiotykach mają zdolność do niszczenia chorobotwórczej flory fekalnej i gnilnej jelita grubego. Dowiedziono, że regularne picie napojów fermentowanych poprawia naturalną odporność naszego organizmu.

Wykorzystaj moc naturalnych antybiotyków. Kolejnymi produktami, które oddziaływają na układ odpornościowy człowieka są miody naturalne. Wzmagają odporność organizmu oraz hamują rozwój drobnoustrojów. Należy pamiętać, że wysoka temperatura powoduje, że miód traci swoje właściwości. Dlatego należy spożywać go na zimno. Chcąc więc zachować dobroczynne właściwości miodu nie rozpuszczaj go w gorącym mleku, ale letnim lub spożywaj go na kanapce. Do potraw dodawaj czosnek i cebulę, bo skutecznie niszczą chorobotwórcze bakterie układu pokarmowego i oddechowego.

Przeczytaj także: http://foodarea.pl/w-mediach/2013-pazdziernik-hebe-cieplo-od-srodka/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *