06 lutego 2014

Pęczotto czyli pomysł na zimowe danie z pęczakiem

Kasze są zdrowe i sycące. Dzięki zawartości węglowodanów stanowią świetne źródło energii dla organizmu. Szybko i na długo sycą, bo są dostarczają błonnika pokarmowego. Pęczak to najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej. Porównując z innymi kaszami jęczmiennymi pęczak ma najwyższą wartość odżywczą i zawiera najwięcej błonnika pokarmowego. A to dlatego, że jest najmniej przetworzony – pęczak otrzymuje się z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Szczególnie bogaty jest w witaminy z grupy B oraz witaminę E i składniki mineralne, głównie: fosfor, magnez, wapń, żelazo i selen.  Pęczak świetnie smakuje z mięsem, grzybami, warzywami. Wartość odżywcza kaszy pęczak:

Wartość odżywcza 100g produktu:
Wartość energetyczna 352 kcal
Białko 8,4 g
Węglowodany 75 g
Tłuszcze 2 g

Zwykle pęczak jada się jako zamiennik ziemniaków w daniu głównym. Mój pomysł na danie z pęczakiem w roli głównej? Pęczotto z grzybami. 

Na 4 porcje (lub 6 niewielkich) potrzebujesz:

2 szklanki suchej kaszy pęczak 

szklanka (małe opakowanie) suszonych grzybów (ja użyłam podgrzybków)

1 cebula

1/2 pęczka natki pietruszki

50g parmezanu (lub innego dobrego, twardego sera)

łyżka masła (klarowanego)

łyżka oliwy z oliwek

pieprz świeżo mielony

sól 

Jak zrobić:

Suszone grzyby opłucz w zimnej wodzie. Następnie przełóż do małego garnka, zalej zimną wodą i namocz przez ok. 10 minut.

Obierz i posiekaj cebulę. Posiekaj także natkę pietruszki. Następnie odlej wodę z grzybów, zalej wodą i gotuj (kolejne ok. 10 minut).

Kaszę przepłucz na sitku pod wodą. Do głębokiego garnka o grubym dnie wlej łyżkę oliwy z oliwek i dodaj kaszę. Przysmaż pęczak w garnku ok. 3 – 5 minut, co chwila mieszając. Dodaj wody w ilości 2 x tyle co kaszy (czyli 2 szklanki). Posól (niespełna 1/2 łyżeczki) i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut co jakiś czas mieszając. Kasza po tym czasie powinna wchłonąc wodę, ale powinna być ugotowana na sypko. 

Wyjmij widelcem grzyby. Pokrój w kostkę. Nie odlewaj wody z grzybów!

Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. 

Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę grzyby. Przysmażaj ok 3 minut. Następnie dodaj kaszę i zalej częścią wody z gotowania grzybów. Mieszaj składniki aż kasza wciągnie wodę i stanie się lekko kleista. Posyp natką pietruszki. Dodaj świeżo zmielony pieprz i starty parmezan. Wymieszaj i gotowe.

Ja pęczotto podałam posypane parmezanem i w towarzystwie natki pietruszki. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *