16 marca 2017

Przepis na bułeczki śniadaniowe z ziarnami

Kiedy Twoje dziecko wstaje przed 6, domaga się bułki, a Ty własnie zorientowałaś się, że skończyło się pieczywo…

Powstaje przepis. Szybki. Z tego co masz. Uf! na szczęście piekę często to mam zapas drożdży w lodówce! 😉

 

Potrzebujesz:

400g mąki pszennej (2,5 szklanki)

ok 50g innej mąki razowej, u mnie pszenna razowa 

40g drożdży (4 łyżeczki pokruszonych)

olej ryżowy lub rzepakowy, 2 łyżki

szklanka ciepłej wody

sól, łyżeczka

cukier, szczypta

siemię lniane, 1/2 szklanki

siemię i pestki słonecznika do posypania bułeczek

roztrzepane małe jajko, do posmarowania bułek

Mąki mieszam z wodą, solą, drożdżami i cukrem oraz siemieniem lnianym. Po rozrobieniu uformować rękoma kulki i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200stopni C. Każdą bułeczkę cienko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika i siemieniem.  Piec ok 30 minut. Z podanych ilości wyszło mi 8 bułeczek, ale spokojnie mogłam zrobić je mniejsze (podczas pieczenia ładnie wyrosły) i tym samym 2-3 więcej.

Miłego dnia!

 

Alicja posypuje bułki ziarenkami

i już upieczone 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *