27 lutego 2017

Przepis na chleb orkiszowy

Uwielbiam piec chleb w domu. Lubię smak i zapach pieczonego chleba  w domu. Mało tego, ten kupny, przestał mi smakować. Gdy kupuję chleb zwykle z większości pożytek mają kaczki w parku 😉 Już jeden przepis na chleb na zakwasie podawałam na stronię Tutaj

A teraz podam przepis na chleb na drożdżach, z mąki orkiszowej i płatków owsianych. Nie ma żadnych niepotrzebnych, sztucznych dodatków. I w dodatku zrobisz go naprawdę szybko. I uda się na pewno, gwarantuję 🙂

Skład (forma ok 30x12x10cm)

1/2 szklanki ciepłej wody

szklanka ciepłego mleka

świeże drożdże 40g, pokruszone

cukier, łyżeczka

sól, łyżeczka

mąka pszenna 1 szklanka

mąka orkiszowa 2 szklanki

płatki owsiane, górskie, 1/2 szklanki

pestki słonecznika, 1/3 szklanki

olej rzepakowy lub ryżowy, 2 łyżki (plus ilość do natłuszczenia formy)

 

Jak robię?

Wodę i mleko wymieszać, dodać cukier, sól i drożdże. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąki, płatki owsiane, pestki słonecznika i olej i wyrabiać ręką lub w trybie interwałowym w urządzeniu do mieszania ciasta. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-45 minut. Po tym czasie przełożyć ręką do wysmarowanej olejem formy i odczekać kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Piec ok 40 minut. 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *