08 listopada 2017

Przepis na cieciorkę „po bretońsku” na ostro

Czas na rozgrzewające dania. Niebawem pojawi się wpis z przepisami na ciepłe posiłki na każdy dzień miesiąca – aż 30 przepisów! Tymczasem polecam przepis na rozgrzewającą cieciorkę „po bretońsku”. 

Do przepisu potrzebna będzie wcześniej namoczona cieciorka. Zalej ją wodą na kilka godzin, następnie odlej wodę i zalej świeżą wodą. Gotuj ok 45 – 60  minut. 

6 szklanek ugotowanej cieciorki, to 3 szklanki suchej cieciorki, którą następnie trzeba namoczyć i ugotować.

Rozgrzewająca cieciorka „po bretońsku” na ostro

Składniki na ok. 8 porcji jak na zdjęciu:

6 szklanek ugotowanej cieciorki lub 4 puszki cieciorki
1 cebula

1 ząbek czosnku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
olej roślinny do smażenia np. ryżowy lub rzepakowy
500ml przecieru pomidorowego

1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka majeranku
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka czerwonej papryki
sól i czarny pieprz

Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, dodaj cebulę, zmiażdżony czosnek oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Smaż do czasu, aż cebula się zeszkli (ok 5 minut). Do cebuli dodaj wszystkie pozostałe składniki poza cieciorką. Dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj ugotowaną cieciorkę i gotuj na wolnym ogniu 15 – 20 minut pod przykryciem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Może spodobać Ci się także ten PRZEPIS 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *