24 kwietnia 2017

Przepis na domowy budyń czekoladowy

Najlepszy, domowy! Zrobienie go zajmuje niewiele więcej czasu niż tego z torebki. A smak o niebo lepszy i same naturalne składniki! Więc po co decydować się na ten z proszku?

Składniki:

500ml mleka

1 żółtko

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

3 łyżki kakao

ewentualnie: 1 łyżka cukru lub stewii (jak ktoś bardzo lub słodki smak)

ewentualnie: ziarenka z laski wanilii. 

 

Skrobię mieszam z kakao i dodaję 1 szklankę (250ml) mleka. Jesli dodaje cukier/ stewię to też w tym momencie.  Do garnka wrzucam żółtko i zalewam pozostałą szklankę mleka. Jeśli chcę dodaję ziarenka laski wanilli (niedużo). Mieszam sprawnie i energicznie najlepiej zaokrągloną trzepaczką i powoli dodaję mleko ze skrobią i kakao (oraz cukrem). Mieszam cały czas. Gaz powinien być niewielki. Cały czas nieprzerwalnie mieszam, aż budyń zacznie gęstnieć. Następnie zestawiam z ognia garnek i przelewam budyń do miseczek. Po chwili, na jeszcze bardzo ciepły budyń sypię mrożone owoce np. wiśnie. 

Palce lizać!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *