25 maja 2017

Przepis na ekspresowy sorbet truskawkowy

Wyobraź sobie sytuacje. Jedna: wpadają niespodziewani goście – chcesz im przygotować coś pysznego, zdrowego, lekkiego na szybko. Druga: masz ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego, ale nie masz czasu na to by zastanawiać się a tym bardziej przygotowywać jakiegoś dania. W takich sytuacjach sprawdzi się ekspresowy przepis na sorbet truskawkowy z bananem i miętą. Słodki, a bez grama cukru! 

Następnym razem, gdy znajdziesz się w takich sytuacjach to zapamiętaj: zawsze miej w domu banana i mrożone owoce. 

Skład: 

500g mrożonych truskawek

1 duży dojrzały banan

świeża mięta

Jak zrobić? Zmiksuj w blenderze kielichowym (opcja kruszenie lodu) truskawki na drobny pył. Pod koniec zmniejsz obroty i dodaj kawałki banana oraz świeże listki mięty. Miksuj aż składniki się połączą. Udekoruj listkami mięty. Zjedz 🙂 Smacznego 🙂

Taki sorbet od razu po przygotowaniu możesz zamrozić. Warunek: nie czekaj aż mrożone truskawki będą się rozmrażać. Musisz to zrobić od razu po zmiksowaniu składników.  Po zamrożeniu krój sorbet nożem zanurzonym we wrzątku. Lub mrożąc skorzystaj z form lodów z patykami.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *