13 lipca 2017

Przepis na jaglankę – zapiekankę z truskawkami

To danie świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Może być zjedzone na ciepło, albo na zimno.

Czas wykonania z pieczeniem to ok 35 minut, ale umówmy się, najpierw gotuje się kasza ok 15 minut, a potem zapieka 20 minut.

Składniki: 

wychodzą 3 małe porcje jak na zdjęciu:

Kasza jaglana 1/2 szklanki 90g

1 Szklanka mleka  lub mleka roślinnego 

Łyżeczka miodu

Łyżeczka masła

1 łyżka żurawiny suszonej

12 truskawek (300g)

Praż kaszę jaglaną w garnku o grubym dnie aż poczujesz jej charakterystyczny zapach. Zalej szklanką mleka, dodaj miód. Gotuj ok 10-15 minut pod przykryciem, odstaw na kolejne 15 minut, by kasza wchłonęła resztę płynu. Wymieszaj kaszę z masłem i żurawiną. Nałóż do miseczek żaroodpornych. Dodaj na wierzch truskawki pokrojone na mniejsze kawałki.  Miseczki przykryj folią aluminiową i piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 10 minut. 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *