22 września 2017

Przepis na kremową zupę ze szpinaku z serkiem i pestkami dyni

Zupy jesienią są super. Rozgrzewają, sycą, a przy tym są zdrowe i wzbogacają dietę w warzywa. O tej porze roku w mojej kuchni powstało już wiele przepisów na zupy. Dziś polecam kremową zupę ze szpinaku z pestkami dyni. Jest pyszna, kremowa. W dodatku jej wykonanie zajmie nie więcej niż 20 minut. 

Skład:

1 marchewka, 50g

2 małe ziemniaki, 

szpinak baby, świeży 150g

cebula, 50g

ząbek czosnku

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub serka Bieluch, 50g

sól, pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek, 20g

500ml wrzątku

Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Szpinak dokładnie umyj. 

W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podduś na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie wrzuć marchewkę, ziemniaki, szpinak i 1/2 łyżeczki soli i gotuj ok 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem na koniec miksowania dodaj jogurt lub serek. Dopraw do smaku pieprzem. Zjedz posypaną pestkami dyni. 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *