15 sierpnia 2018

Przepis na makaron z cukinii z sosem pomidorowym z krewetkami

Przepyszny, lekki, bardzo prosty w przygotowaniu. Idealny przepis na szybki obiad czy kolację. 

Składniki na 3 porcje:

cebula dymka

5-6 dojrzałych pomidorów bez skóry lub puszka pomidorów bez skórki

1/2 pęczka natki pietruszki

krewetki vannamei (lub inne) 250g

2 małe młode cukinie lub 1 większa

oliwa z oliwek 3 łyżki

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, suszona bazylia i oregano

opcjonalnie ser parmezan

  1. Cukinie dokładnie myję, nie obieram, obcinam końcówki. Ścieram za pomocą obieraczki do tarcia warzyw („temperówki” do warzyw) lub ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam do miski, solę i odstawiam. 
  2. Krewetki obieram z pancerzy, usuwam jelita, kroję na pół, oprószam 
  3. Rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam krewetki, co chwila obracam, czekam aż nabiorą różowego koloru. Wtedy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażę, nie dopuszczam by czosnek nabrał złotego koloru. Wykładam krewetki i czosnek na talerz, odstawiam.
  4. Na ta samą patelnię wrzucam pokrojone w kostkę pomidory bez pestek (lub z puszki), doprawiam oregano i bazylią i duszę na niewielkim gazie aż sos zgęstnieje. 
  5. Siekam natkę pietruszki. Dodaję do pomidorów. Dodaję także usmażone wcześniej krewetki. Mieszam i całość krótko duszę (max 3 minuty)
  6. Makaron z cukinii przekładam do durszlaka i przelewam wrzątkiem.
  7. Makaron z cukinii wykładam do misek i polewam sosem z patelni. Opcjonalnie posypuję startym parmezanem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *