23 lutego 2017

Przepis na muffiny kakaowe z niespodzianką

Tak szybkie, proste w wykonaniu, że zrobić je może nawet dziecko. Są z mąki orkiszowej i bez dodanego cukru. Muffiny osładzają banany, które są głównym składnikiem muffinek. Miały być z pokruszonymi orzechami laskowymi, ale większość wylądowała w brzuchu Alicji. Ostatecznie są z niespodzianką: w część foremek Alicja wsadziła orzechy a w pozostałe suszoną żurawinę.

Skład:

dojrzałe banany, 3 szt.

mąka orkiszowa szklanka

jajko, 2 szt.

kakao, 3 łyżki

olej, 1/2 szklanki

soda oczyszczona, łyżeczka

dowolne dodatki: żurawina, rodzynki, pokruszone orzechy, płatki migdałowe, itd.

Jak zrobić?

Nagrzewam piekarnik do 195stopni C z termoobiegiem. Banany rozdziabuję widelcem. Dodaję mąkę i jajka. mieszam mikserem i dodaję po stużce oleju. Dodaję kakao i sodę i dokładnie mieszam łącząc wszystkie składniki. Do foremek wsypuję rozgniecione orzechy lub inne dodatki. Dodatki można dodać także do ciasta i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto rozkładam do foremek (do 3/4 pojemności) i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 15 minut. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek o standardowej formie (jak na zdjęciu).

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *