16 stycznia 2017

Przepis na orkiszowe ciasteczka czekoladowe

Jeśli wydaje Wam się, że dietetyk nie ma nigdy ochoty na coś słodkiego to jesteście w błędzie. Dietetyk też człowiek 😉

Zrobiłam w weekend ciasteczka orkiszowe z czekoladą – bez sztucznych dodatków, utwardzonych tłuszczy, itd. Kaloryczność 1 ciastka to ok 40 kcal – to choć mniej niż kupnego, to pamiętając, że jest to JEDNO ciastko to znowuż jak to ze słodyczami bywa, nie tak mało. Więc pamiętajmy: wszystko z umiarem: to, że to ciastko ma mniej kaloryczności niż kupne to nie znaczy, że mam zjeść 2 razy więcej. 

 

Oto ciasteczka ala „pieguski” z czekoladą.

Składniki na ok 40 sztuk (wyszły dwie blaszki i niecała pół trzeciej):

100g gorzkiej czekolady min 50%, pokrojonej na kawałki,

60g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki,

miód 3 czubate łyżki lub 1/3 szklanki cukru

laska wanilii, ziarenka z ok 1 cm 

1 jajko

niepełna szklanka mąki orkiszowej

szczypta soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Piekarnik rozgrzewam do 180stopni C a blaszki wykładam papierem do pieczenia.

Czekoladę rozdrabniam na kawałki, np. w malakserze lub tłukąc młotkiem do mięsa (albo innym znanym Wam sposobem;). Do malaksera wkładam masło, miód, jajko, ziarenka z laski wanilii i dokładnie mieszać. Dodaję mąkę i sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, mieszam aż będzie jednolita masa. Wtedy dodaję rozdrobnioną czekoladę i znowu mieszam. 

Tak przygotowaną masę przy pomocy 2 łyżeczek formuję kulki, które wykładam w sporych odstępach na blachach do pieczenia. Piękę ok 12 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru. Zdejmuję, ostudzam. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *