01 marca 2014

Przepis na słodki chlebek bananowo – orzechowy

chlebek bananowy z orzechamiBardzo aromatyczny, słodki chlebek – ciasto. Smakuje bananami i orzechami. Pachnie… świętami. Na śniadanie, ze szklanką mleka. Lub jako przekąska na deser. Z mąki pełnoziarnistej. Proponuję jako zamiennik tradycyjnego ciasta. Aha: jest szybki i bardzo prosty w wykonaniu 🙂

Skład: 

50g masła (o pokojowej temp.)

2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek płynnego miodu

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

3 czubate łyżki siemienia lnianego

3 czubate łyżki cynamonu

1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskie, laskowe)

3 miękkie banany 

W misce wymieszaj suche składniki (mąka + sól + proszek do pieczenia + cynamon). W drugiej misce masło utrzeć z miodem, dodać jajko, dodać suche składniki i wymieszać mikserem na małych obrotach. Dodać siemię lniane oraz rozgniecione widelcem banany, posiekane orzechy i siemię lniane. Dokładnie wymieszaj (raczej łyżką niż mikserem). 

Masę przełożyć do wysmarowanej masłem blachy. Piec (zaczynając od nagrzanego piekarnika) w temp. 180 stopni przez ok 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do ok. 170 stopni na ok. 15 minut. 

Po tym czasie wyjąć, ostudzić, zjeść. Tylko nie wszystko na raz! 😉 Pyyycha! 

 

2 komentarze dla "Przepis na słodki chlebek bananowo – orzechowy"

  1. Edyta napisał(a):

    Na jaką blaszkę (rozmiar) jest ten przepis?

  2. foodarea napisał(a):

    Przepis jest na blaszkę o wymiarach 30x10x7cm 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *