09 września 2013

Przepis na szybki sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy to przepis, o który często proszą moi pacjenci. Teraz, gdy sezon na pomidory gruntowe, smakuje wyśmienicie. Idealnie sprawdza się jako sos do grillowanych mięs czy jako dodatek do makaronu. Można także uzyć jako wytrwanego smarowidła pieczywa. Smacznego!

IMG_6052Domowy sos pomidorowy

Czas przygotowania: do 15 minut.

Składniki: 3 świeże pomidory, 2 suszone pomidory z oliwy, 1 ząbek czosnku, bazylia świeża/ suszona, szczypta soli i pieprzu.

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić w kostkę. Pomidory i czosnek przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory i zmiskować an gładką masę. Pod koniec miskowania dodać bazylię, sól i pieprz. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *