21 września 2017

Przepis na szybkie kaszotto z kurkami

Jesień za oknem jak nic! Na lunch wykorzystałam owoce jesieni – kurki! Przepis jest szybki, prosty, a danie sycące. Jeśli ktoś nie przepada za kaszą gryczaną (uwaga: to bogactwo magnezu – pierwiastka „antydepresanta”!) może zamienić na inną kaszę lub ryż – też będzie petarda! 😉

Skład:

2 porcje:

Kurki – 300 g

Natka pietruszki – ½ pęczka

Kasza gryczana – szklanka

Sól himalajska – 1 g (1 x Szczypta)

Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)

Masło klarowane  2 łyżki

Ser parmezan – starte 2 łyżki

Czosnek  1 ząbek

Cebula  1 szt.

 

Kaszę ugotuj na półtwardo. Kurki dokładnie umyj i pokrój w kostkę.

Cebulę pokrój w kostkę a czosnek drobno posiekaj. Posiekaj też natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż na średnim ogniu

przez 3 minuty, aż składniki zmiękną – nie przypalaj!  Dodaj pokrojone kurki i ugotowaną kaszę. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę masła i łyżkę startego parmezanu i natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj. Przełóż do miseczek i posyp pozostałym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *