10 listopada 2017

Przepis na tartę jabłkową

Jak to jest, że robiłam tą tartę sto razy, ale gdy pomyślałam, żeby zrobić jej zdjęcie i wrzucić przepis dla Was, nagle jabłka się łamią przy układaniu (i zamiast pięknej róży wychodzi mały bałagan), nagle piekarnik się wyłącza podczas pieczenia…

Ale jest! i gwarantuję, że jest pyszna! 

Ciasto na tartę nie zawiera cukru. Ma mniejszą zawartość tłuszczu niż standardowe. Zamiast mąki orkiszowej, której użyłam możesz też z powodzeniem użyć razowej. 

Nadzienie nie ma cukru, ale użyłam miodu. Możesz zupełnie zrezygnować z płynnego nadzienia i wtedy uzyskasz jeszcze niższą kaloryczność porcji. 

Wielkość formy na tartę średnica 26cm.

Jeśli tartę podzielimy na 8 sporych kawałków to każda porcja ma ok. 180kcal (Białko 2,5g Tłuszcz 5,9g, Węglowodany 31g)

Składniki:

Ciasto na tartę:

50g masła pokrojonego na kawałki

150g mąki orkiszowej 

1 szczypta soli

ziarenka wanilii wyjęte z 1 cm laski wanilii (lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii naturalnego)

50ml wody

Nadzienie:

4 średnie jabłka ok 800g (np. szara reneta)

2 łyżki miodu

sok z 1 cytryny

3 goździki

cynamon do posypania jabłek

Ciasto:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200stopni C. Jeśli Twoja forma do tarty nie ma nieprzywierającej powłoki (jak moja szklana) to lekko posmaruj ją masłem i odstaw.
  2. Ugnieć wszystkie składniki, dodając małym strumieniem wodę.
  3. Ugniecione ciasto (musi odrywać się od rąk) przełoż na stolnicę lub dużą deskę lub blat w celu rozwałkowania. 
  4. Rozwałkowanym ciastem wyłóż przygotowaną tartę, podziurkuj widelcem ciasto i odstaw do lodówki.

Nadzienie:

  1. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki i usuń gwiazda nasienne. Jedno jabłko odłóż. Pozostałe ćwiartki pokój w cienkie plasterki.
  2. Odłożone jabłko pokrój w kostkę, włóż do garnka, dodaj goździki i wyciśnięty sok z cytryny. Podgrzewaj co chwila mieszając aż jabłka będą miękkie. Wtedy wyjmij goździki i zmiksuj blenderem jabłka na gładką masę. Odstaw do ostudzenia (np. na parapet lub balkon wtedy szybciej :))
  3. Wyjmij z lodówki spód tarty, wyłóż równomiernie ostudzoną masę. 
  4. Na wierzch ułóż plasterki jabłka tworząc wzór rozety. Posyp lekko cynamonem. 
  5. Piecz 35 minut aż jabłka nabiorą złocistego koloru. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *