31 lipca 2017

Przepis na zapiekane owoce pod owsianą kruszonką

Ostatnio dużo nowych przepisów powstaje na słodkie desery. A to dlatego, że moi pacjenci mają takie potrzeby. Więc wymyślam, gotuję, piekę, próbuję 🙂  W rezultacie w jadłospisach moich pacjentów można znaleźć takie oto pyszności. 

Owoce sezonowe pod owsianą kruszonką

Skład:

1/2 szklanki owoców sezonowych, u mnie czerwone porzeczki i borówki, ale mogą być jagody, śliwki, jabłka lub inne owoce

łyżka płynnego miodu

kruszonka:

5 łyżek płatków owsianych, w tym 2 łyżki wcześniej zmielone w młynku na mąkę (można je zamienić na ta samą ilość mąki razowej)

2 płaskie łyżki masła

świeże owoce do dekoracji

Jak robię:

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Owoce myję, porzeczki obieram z szypułek i przekładam do 2 naczynek żaroodpornych. Każdą polewam łyżeczką miodu.

 

 

 

 

 

 

 

W innej miseczce ugniatam palcami łyżkę miodu, masło i płatki owsiane, formując kruszonkę, która posypuję owce w miseczce. Piekę 15 minut.

 

 

 

 

 

 

 

Ostudzone dekoruje owocami.

Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak zimno. Do deseru pasuje dobrze schłodzony jogurt naturalny, którym można polać deser bezpośrednio przed zjedzeniem. 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *