12 sierpnia 2017

Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

Sezon na pomidory w pełni! Trzeba to wykorzystać. Od 2 tygodni robię zupę pomidorową co drugi dzień. Tym bardziej, że pomidorów u nas pod dostatkiem. Rosną w ogródku u moich Rodziców. Różne: żółte, czerwone, malinowe, małe, duże.

Wykorzystajcie sezon na pomidory, teraz są najpyszniejsze i najcenniejsze! 😀

Skład:

750 g pomidorów (u mnie żółte, czerwone, malinowe), ja nie obieram ze skóry

mała cebula, 50g

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

oregano suszone, łyżeczka

500g wrzątku

masło, 2 łyżki, 20g 

sól, łyżeczka

jogurt naturalny, 3 łyżki

Potrzebny będzie blender

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, mieszaj i podduś na wolnym ogniu, nie dopuść by zmieniły kolor. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Podduś jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj sól, listki natki pietruszki i suszone oregano. Zalej wrzątkiem, gotuj na wolnym ogniu co chwila mieszając ok 15 minut. Po tym czasie zmiksuj całość dokładnie, odlej 1/2 szklanki zupy, dodaj jogurtu i wymieszaj. Wlej do całej zupy i dokładnie wymieszaj zupę.

Ja dodaję do niej tradycyjnie makaron lub ryż albo kasze jaglaną albo czerwoną soczewicę. 

A Wy macie swoje przepisy na pomidorówkę?

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *