23 grudnia 2013

Przepisy na lekkie potrawy na wigilijny stół

Przedstawiam lżejsze alternatywy świątecznych dań, które przygotowałam dla Stworzone dla Zdrowia. Zdjęcia wykonała blogerka Menu na Weekend. Smacznego!

śledź w sosie jogurtowymŚledź w sosie jogurtowym 

Składniki: 5 filetów ze śledzia w oleju (matiasy, odsączone z oleju wykorzystując w tym celu ręcznik papierowy), 2 cebule dymki, łyżka posiekanego szczypioru, 1 średnie jabłko, pieprz, małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (150g), łyżeczka musztardy Delikatesowej.
Wykonanie: śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do śledzi. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do miseczki. Podobnie szczypiorek: umyj, posiekaj i dodaj do miseczki. Składniki wymieszaj. 
Jogurt wymieszaj z musztardą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj do pozostałych składników, wymieszaj, opcjonalnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.

pieczony karp z chrupiąćą cebulkąPieczony karp z chrupiącą cebulką 

Składniki (na 4 porcje): 4 dzwonka świeżego karpia ze skórką, 2 ½ cytryny (plus 2 cytryny do podania), 2 średnie cebule czerwone, natka pietruszki (1/2 pęczka), sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, przyprawy: rozmaryn, tymianek, imbir w proszku, bazylia, gorczyca (lub przyprawa do ryby).

Wykonanie: Wyciśnij sok z ½ cytryny. Dzwonka ryby umyj, posól, oprósz pieprzem i przyprawami. Jeśli używasz gotowej przyprawy do ryb zrezygnuj z solenia. Rybę skrop sokiem z ½ cytryny. Cebulę pokrój w piórka. Natkę umyj i posiekaj. 2 pozostałe cytryny dokładnie umyj, pokrój każdą na 4 części. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem/ papierem do pieczenia. Wyłóż na nią rybę oraz cząstki cytryny, cebuli i ząbki czosnku (nie obieraj czosnku, zostaw w łupinkach). Piecz przez 20 minut, następnie przełóż rybę na drugą stronę i piecz jeszcze 10-15 minut (w zależności od grubości dzwonków). Po upieczeniu posyp rozdrobnioną natką pietruszki. Podawaj z kawałkami świeżej cytryny.

ryba po greckuRyba w jarzynach „po grecku”
Składniki: 2 filety świeżej lub mrożonej ryby morskiej (np. mintaja/ dorsza, filet to ok. 120g), 
Olej rzepakowy łyżka, 2 marchewki, 1/2 korzenia selera, korzeń pietruszki, duża cebula, 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól i pieprz do smaku, do dekoracji natka pietruszki. 

Wykonanie: Warzywa korzeniowe umyj, cienko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj. Na głęboką patelnię lub garnek o grubym dnie wlej jednocześnie 1 łyżkę oleju i 3 łyżki wody, następnie rozgrzej. Na rozgrzaną mieszaninę wody i oleju wrzuć warzywa (pietruszka, marchew, seler i cebula), ziele angielskie i listki laurowe, lekko posól, wymieszaj, zmniejsz gaz i przykryj pokrywką. Po kilku minutach odkryj i dodaj koncentrat pomidorowy rozcieńczony w niewielkiej ilości wody. Rybę lekko posól i oprósz lekko pieprzem, ugotuj na parze lub usmaż bez tłuszczu. Przełóż do warzyw i delikatnie wymieszaj. Warzywa z rybą pozostaw na kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa będą półtwarde wyjąć danie na półmisek. Można udekorować natką pietruszki.

sałatka z brokułami i białym seremSałatka z brokułami i twarogiem

Składniki: na 4 porcje: brokuł, 3 ogórki, 4 łyżki groszku konserwowego lub ugotowanego, szczypiorek (ok. łyżka rozdrobnionego), biały ser chudy (200g), sól, pieprz

Wykonanie: Warzywa dokładnie umyj. Brokuł podziel na różyczki, ogórki obierz ze skórki i pokrój w kostkę, szczypiorek drobno pokroić. Biały ser pokrój w kostkę (o boku ok 1,5 cm). Zagotuj wodę w garnku z niewielką ilością soli. Wrzuć brokuła i gotuj miękkości (ale nie rozgotowywuj warzyw. Brokuł powinien być nadal sprężysty). Odlej wodę a brokuła przełóż do miski. Po ostudzeniu dodaj pokrojonego ogórka i kostki białego sera. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie wymieszaj a na wierzch posyp szczypiorkiem.

 
 odchudzne pierniczki bez makiPierniczki bez mąki 

Składniki (na ok. 40 – 50 sztuk): 2 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka otrąb pszennych lub orkiszowych, 4 łyżki miodu, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżka masła, 1 jajko, ½ ciepłego mleka 0,5 % tłuszczu lub wody. Potrzebne foremki do wycinania ciasteczek np. w kształcie choinki, serca, domku.

Wykonanie: Płatki owsiane i otręby zmiel na pył w młynku. Wysyp na stolnicę, dodaj sodę, przyprawę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczony ciepły miód i wymieszaj, np. siekając nożem. Ciągle siekając, dodaj masło i jajko. Dolewając stopniowo ciepłe mleko / wodę ugniataj masę ręką aż będzie gładkie (do konsystencji ciasta kruchego). Możliwe, że nie wykorzystasz całego mleka, bo okaże się, że masa byłaby zbyt rzadka. Ciasto zawiń w folię i zostaw w lodówce na co najmniej 30 minut (najlepiej na kilka godzin, np. na noc). Po tym czasie rozwałkuj na stolnicy na placek o grubości ok. 1 cm. Jeśli ciasto będzie przywierać to można lekko podsypać zmielonymi płatkami owsianymi. Wycinaj pierniczki. Następnie rozkładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępie co ok 3 cm, bo pierniczki urosną. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok 10 minut. Pierniczki możesz udekorować.

 
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *