01 października 2013

Rozgrzej się! – przepis na imbirową zupę z dyni

W dyni wspaniałe jest to, że można przygotować ją na mnóstwo sposobów: gotować, piec, grillować, smażyć…

Moja propozycja na dziś to imbirowa zupa krem z dyni 🙂 Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Pyszna, o lekko imbirowym smaku, mocno rozgrzewająca. Spróbujcie!

zupa dyniowa z imbiremSkładniki (na 4 porcje):
dynia – pokrojony w kostkę miąższ ok. 400g
marchew – 1 średnia 
cebula – 1 mała
bulion warzywny – szklanka
korzeń imbiru – kawałek ok. 4 cm
łyzka oleju rzepakowego
sól, pieprz świeżo mielony

Do podania: pestki dyni

Jak zrobić? Marchew i cebulę obierz i pokrój w kostkę. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Marchew wraz z pokrojoną w kostkę dynią i posiekaną cebulą wrzuć na rozgrzany olej i smaż ok. 8 minut co chwila mieszając. Po tym czasie zalej warzywa bulionem warzywnym (lub wrzątkiem) i gotuj kolejne 8 – 10 minut. Po tym czasie zmiksuj warzywa blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Korzeń imbiru obierz ze skóry i wyciśnij go do zupy używając w tym celu praski do czosnku. Dodaj także pozostały w prasce imbir i dokładnie wymieszaj. Spróbuj zupę, ewentualnie dopraw solą oraz pieprzem. Gotowe! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *