30 stycznia 2014

Sok pomidorowy zwiększa wydolność fizyczną

Stres oksydacyjny istnieje wtedy, gdy brakuje równowagi pomiędzy produkcją a wychwytem wolnych rodników. Na oddziaływanie stresu oskydacyjnego narażeni są bardziej sportowcy i osoby intensywnie trenujące, co nie tylko powoduje uszkodzenie komórek mięśni, ale także może obniżać wydolność tlenową.

Przeprowadzono badania w celu zbadania wpływu soku pomidorowego na stres oksydacyjny sportowców.

Pięćdziesięciu sportowców w wieku 20 – 25 lat, regularnie trenujących, sklasyfikowano w dwie grupy – kontrolną i eksperymentalną. Sportowcy z grupy doświadczalnej otrzymywali 75 ml soku pomidorowego (zawierającego 60ug likopenu) przez 60 kolejnych dni, bezpośrednio po porannej sesji treningowej. Przeanalizowano parametry biochemiczne próbek krwi, pobranych przed rozpoczęciem eksperymentu oraz po jego zakończeniu oraz porównano  je do wyników grupy kontrolnej. Przeprowadzono także 12-minutowy test biegu i marszu.

Rezultaty: U sportowców, którym podawano sok pomidorowy, po 60 dniach stwierdzono wzrost poziomu glutationu i peroksydazy glutationowej oraz spadek poziomu peroksydacji lipidów. Natomiast w grupie kontrolnej nastąpił spadek poziomu glutationu i peroksydazy glutationowej.
Odległość pokonywana w 12-minutowym teście biegowym, po 60 dniach, znacząco wzrosła w grupie eksperymentalnej (otrzymującej sok pomidorowy), a obniżyła się w grupie kontrolnej. Podobne wyniki wykazały test marszu. 

Badanie jednoznacznie wykazało efektywność stosowania soku pomidorowego u sportowców, jako silnego antyutlenicza. Wyniki badania wskazują, że likopen zawarty w soku pomidorowym redukuje stres oksydacyjny u sportowców i zwiększa poziom wydolności fizycznej.

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3238154/

Zobacz także: http://foodarea.pl/pora-na-pomidora/

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *