08 lutego 2017

Superbohater imbir! Na co komu imbir?

Imbir używany od wieków. Ja w swojej kuchni używam imbiru odkąd zaczęłam gotować.  

Najczęściej dodaje go do koktajli, soków, ale także zup (np. marchewkowej, dyniowej) oraz wołowiny z ryżem i warzywami i grillowanego łososia. No! oczywiście i do herbaty zimowej, która dzięki imbirowi rozgrzewa. Lubię ten smak. Dorzucam jeszcze plasterek pomarańczy goździki i idealna zimowa herbatka gotowa 🙂 Jakie są właściwości imbiru? Kto powinien włączyć go do swojej diety? 

 

 

  1. Działanie przeciwwymiotne

Sprawdzaliście kiedyś skład tabletek przeciw chorobie lokomocyjnej? Nie? Większość z nich zawiera właśnie sproszkowany korzeń imbiru. Ma on silne działanie przeciwwymiotne. Powoduje, że mdłości o różnym pochodzeniu i nasileniu zostają znacznie zmniejszone. Sprawdza się zarówno u osób cierpiących na chorobę lokomocyjna jka i… kobiet  w ciąży. Wiele kobiet w 1 trymestrze ciąży cierpi na mdłości. Wiem, bo sama przez to przechodziłam. I imbir był zbawienny! Przebadano, że jest całkowicie bezpieczny dla kobiety ciężarnej i płodu.

2.  Działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne

Na jego działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne wskazuje wiele badań. Szczególnie udowodniono znaczenie stosowania imbiru w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Masz bolesne miesiączki? Użyj imbiru w kuchni. W badaniu przeprowadzonym przez Ozgoli i wsp. w 2009 roku wzięło udział 150 studentek, które miały silne bóle menstruacyjne. Wyniki były jednoznaczne:  skuteczność  imbiru w zwalczaniu bólu była taka jak popularne leki: ibuprom czy kwas mefenamowy. Więc? Następnym razem zaopatrz się w imbir.

3. Obniża cukier we krwi i ryzyko cukrzycy typu 2

Według badania przeprowadzonego w 2015 roku przez naukowców z Shahid Sadoughi Uniwersytetu Medycznego w Yazd w Iranie,  imbir pomaga obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Spożywanie 2 gramów sproszkowanego imbiru dziennie obniżyło poziom cukru we krwi na czczo o 12%. Znacząco, bo aż o 10% obniżył się również wskaźnik HbA1c (hemoglobina glikowana, czyli długoterminowy wskaźnik stężenia glukozy we krwi). Potrzebne będą dalsze badania, ale wyniki są obiecujące. Jak imbir obniża poziom cukru we krwi? Prawdopodobnie hamuje działanie fosforylazy wątrobowej – enzymu, który rozkłada cząsteczki glikogenu na glukozę. Tym samym hamowanie działania tego enzymu ma wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi. 

4. Ma działanie przeciwnowotworowe

Uwielbiam zapach imbiru! za jego zapach odpowiadają aromatyczne olejki eteryczne, które poza zapachem pełnią inna ważną role.  Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wskazuje, że gingerol – aktywny składnik olejków eterycznych zawartych w imbirze ma właściwości przeciwrakowe. Kolejne obiecujące badania wykazują pozytywne działanie imbiru w zwalczaniu raka piersi, prostaty i jelita.
Naukowcy z Biological Sciences Department w opublikowanym w Journal of Biomedicine and Biotechnology badaniu odkryli, że składniki chemiczne zawarte w imbirze hamują rozrastanie się komórek rakowych piersi nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek.

5. W schorzeniach przewodu pokarmowego

Już od dawna imbir stosowany jest w niestrawności, wzdęciach czy zgadze. Olejek zawarty w korzeniu imbiru  pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, a także pomaga się uporać ze wzdęciami.

6. Na powysiłkowy ból mięśni

Ćwiczysz? Często miewasz bóle mięśni? By zmniejszyć powysiłkowy ból mięśni używaj w swoje kuchni imbiru. Badania zostały przeprowadzone przez Black i wsp. w 2010 roku w dwóch grupach uczestników, obejmujących kobiety i mężczyzn. Pierwsza grupa uczestników otrzymywała 2 g surowego imbiru i placebo. Druga grupa otrzymywała imbir poddany obróbce termicznej w tej samej dawce i placebo. Jako placebo użyto brązowego cukru i mąki kukurydzianej. Uczestnicy byli poddani seriom ćwiczeń mających na celu wywołanie bólu oraz stanu zapalnego w mięśniach zginaczy stawu łokciowego. Okazało się, że w grupie, której podano zarówno imbir surowy, jak i ten po obróbce termicznej, odczuwany ból był znacznie mniejszy w porównaniu z grupą otrzymującą placebo. Dowiedziono również, że obróbka cieplna imbiru nie miała znaczącego wpływu na wynik badania. 

7. Na odchudzanie?

Imbir należy do związków, które mają działanie termogeniczne. Uruchamia proces termogenezy, czyli wytwarzania ciepła w organiźmie co z kolei stymuluje układ metaboliczny.

8. Afrodyzjak?

Imbir należy do przypraw, które pobudzają  ukrwienie narządów płciowych, dzięki czemu wzmaga i wydłuża erekcję. Wzmacnia również doznania seksualne, u obu płci.

Dla kogo?

Myślę, że dla każdego, kto chce zdrowo i świadomie się odżywiać. Imbir działa profilaktycznie chroniąc przed wieloma schorzeniami. Ma działanie przeciwbólowe, sprawdzone działanie przeciwzapalne, złagodzi niekorzystne objawy z przewodu pokarmowego takie jak niestrawność, wzdęcia czy zgaga. Obniża cukier we krwi. Przyda się także w kuchni osób aktywnych fizycznie, szczególnie po intensywnym treningu, bo zmniejszy ból mięśni. Myślicie, że to wszystko?Imbir ma jeszcze wiele innych zastosowań, np. obniża poziom cholesterolu we krwi. 

A nie mówiłam, że imbir to super hero wśród żywności? 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *