03 lutego 2014

Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko raka

IMG_6052Już jutro tj. czwartego lutego obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Rakiem. Ryzyko zachorowania na raka w dużym stopniu zależy od sposobu odżywiania. Niewłaściwa dieta oraz nadwaga znacząco zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory, nawet o 30-70 proc., w zależności od rodzaju raka. Według naukowców, w przypadku niektórych nowotworów złośliwych, zmiany w diecie mogą uchronić połowę pacjentów przed zachorowaniem. W poniższych tabelach przedstawiam składowe diety, które regularnie spożywane obniżają ryzyko powstania wybranych nowotworów, a także te, których należy w tym celu unikać. 

Tabele powstały na podstawie materiałów z Konferencji Naukowej organizowanej przez Instytut Żywności i Żywienia „Żywność, żywienie a nowotwory”. 

Produkty spożywcze lub składniki żywności, które powinniśmy regularnie spożywać, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju konkretnych nowotworów złośliwych:

RODZAJ NOWOTWORU

Produkty spożywcze lub składniki żywności

 

RAK JELITA GRUBEGO

czosnek, produkty mleczne zawierające wapń

RAK ŻOŁĄDKA

warzywa cebulowate (cebula, czosnek, por, szalotka, szczypiorek) i niskoskrobiowe (brokuły, sałata, ogórek, pomidory, kapusta, kalafior, cukinia, bakłażan, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, kapusta kiszona, pietruszka, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki i lucerny)

RAK PRZEŁYKU

żywność zawierająca betakaroten (tran, marchew, natka pietruszki, jaja, szpinak, dynia, morele), żywność zawierająca witaminę C (owoce i warzywa)

RAK PROSTATY

żywność zawierająca likopen (pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty, papaja); żywność zawierająca selen (brązowy ryż, owies, pestki dyni, chude mięso i ryby)

RAK TRZUSTKI

 

żywność zawierająca foliany (ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, drożdże, awokado, banany, maliny, pomarańcze)

RAK JAMY USTNEJ, GARDŁA, KRTANI

 

warzywa niskoskrobiowe i owoce

Produkty spożywcze lub składniki żywności, których lepiej unikać, gdyż ich regularne spożywanie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych:

RODZAJ NOWOTWORU

Produkty spożywcze lub składniki żywności

RAK ŻOŁĄDKA

nadmiar soli w diecie

RAK WĄTROBY

żywność zawierająca aflatoksyny (spleśniałe ziarna zbóż, orzechy i nasiona roślin strączkowych)

RAK JELITA GRUBEGO

mięso przetworzone (poddane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu); mięso czerwone (wieprzowina, baranina, wołowina)

RAK JAMY USTNEJ, GARDŁA, KRTANI,

PRZEŁYKU, WĄTROBY, JELITA GRUBEGO, PIERSI

alkohol

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *