Przepis na słodki chlebek bananowo – orzechowy

chlebek bananowy z orzechamiBardzo aromatyczny, słodki chlebek – ciasto. Smakuje bananami i orzechami. Pachnie… świętami. Na śniadanie, ze szklanką mleka. Lub jako przekąska na deser. Z mąki pełnoziarnistej. Proponuję jako zamiennik tradycyjnego ciasta. Aha: jest szybki i bardzo prosty w wykonaniu 🙂

Skład: 

50g masła (o pokojowej temp.)

2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek płynnego miodu

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

3 czubate łyżki siemienia lnianego

3 czubate łyżki cynamonu

1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskie, laskowe)

3 miękkie banany 

W misce wymieszaj suche składniki (mąka + sól + proszek do pieczenia + cynamon). W drugiej misce masło utrzeć z miodem, dodać jajko, dodać suche składniki i wymieszać mikserem na małych obrotach. Dodać siemię lniane oraz rozgniecione widelcem banany, posiekane orzechy i siemię lniane. Dokładnie wymieszaj (raczej łyżką niż mikserem). 

Masę przełożyć do wysmarowanej masłem blachy. Piec (zaczynając od nagrzanego piekarnika) w temp. 180 stopni przez ok 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do ok. 170 stopni na ok. 15 minut. 

Po tym czasie wyjąć, ostudzić, zjeść. Tylko nie wszystko na raz! 😉 Pyyycha! 

 

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta
Edyta
9 lat temu

Na jaką blaszkę (rozmiar) jest ten przepis?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x