11 stycznia 2017

Przepis na domową kostkę bulionową

Są dodatki smakowe, które w kuchni zrobiły furorę!  Kostki warzywne, rosołowe, bulionowe są dużym udogodnieniem w codziennej kuchni. Łatwe w zastosowaniu – rozwijasz papierek, wrzucasz na wrzątek i już gotowy bulionek. Jednak nie ma, co ukrywać – zdrowe to one nie są… Zawierają glutaminiany, słodziki, wzmacniacze smaku, aromatu, barwniki, utwardzony tłuszcz, itd. Oprócz smaku (czy dobrego to kwestia do dyskusji 😉 mnie smak odstrasza) zgotować Ci mogą ból głowy, większe ryzyko chorób serca a nawet nowotworów. 

A przecież rosołek można zrobić samemu – bez grama chemii!

Łapcie przepis!

Smak bulionetki można regulować ilością przypraw, ziół i warzyw, tak aby spełniał Wasze kulinarne oczekiwania. Jeśli nie macie któregoś z poniższych składników nic nie szkodzi, możecie spokojnie zamienić jakąś przyprawę inną ulubioną. Podobnie z warzywami. Nie macie cukinii w kuchni za to nadmiar selera naciowego? Proszę bardzo! wykorzystajcie seler naciowy. 

Po przygotowaniu masy, przekładam ją do pojemników plastikowych i trzymam w lodówce. Z poniższych proporcji wychodzą 2 pudełka jak na zdjęciu. Starczają mi na miesiąc gotowania, przy czym dodaję je do zupy, którą robię codziennie. Więc przy niewielkim nakładzie finansowym mamy zdrowy, naturalny bulion na długi czas 🙂 

Masa ma spory dodatek soli, dzięki czemu spełnia ona właściwości konserwujące i można długo przechowywać ją w lodówce (nawet miesiąc!). Możesz także ją zamrozić. Przygotowując zupę czy sos dodajesz jedną łyżeczkę  na 2 litry wody. 

Skład:

50g selera, pokrojonego na kawałki,

250g marchewki, pokrojonej na kawałki,

100g cebuli, pokrojonej na kawałki,

150g cukinii pokrojonej na kawałki

Ząbek czosnku,

imbir, świeży mały kawałek

6 gałązek mieszanych ziół, świeżych np. bazylii, rozmarynu, tylko listki (ewentualnie 3 łyżeczki mieszanych ziół suszonych np. bazylia, rozmaryn)

5 gałązek natki pietruszki

5 gałązek świeżego lubczyku

liście laurowe, 3 szt.

ziele angielskie, 5 kulek

100g soli gruboziarnistej

30-50g białego wina lub taka sama ilość wrzącej wody (alkohol wyparuje podczas gotowania)

Warzywa obieram i kroję w  kostkę o podobnej wielkości. Do malaksera wkładam imbir, czosnek, lubczyk, natkę, świeże zioła, sól, liście laurowe, ziela angielskie i miksuję na jednolitą masę. Warzywa wrzucam  na patelnię, podlewam winem lub wrzątkiem i duszę pod przykryciem na małym gazie często mieszając, tak około 10 -15 minut.  . Po ostudzeniu przekładam warzywa do malaksera i miksuję razem z ziołami na jednolitą masę. Gotową masę rozkładam do plastikowych pojemników i wkładam do lodówki lub zamrażarki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *