Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko raka

IMG_6052Już jutro tj. czwartego lutego obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Rakiem. Ryzyko zachorowania na raka w dużym stopniu zależy od sposobu odżywiania. Niewłaściwa dieta oraz nadwaga znacząco zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory, nawet o 30-70 proc., w zależności od rodzaju raka. Według naukowców, w przypadku niektórych nowotworów złośliwych, zmiany w diecie mogą uchronić połowę pacjentów przed zachorowaniem. W poniższych tabelach przedstawiam składowe diety, które regularnie spożywane obniżają ryzyko powstania wybranych nowotworów, a także te, których należy w tym celu unikać. 

Tabele powstały na podstawie materiałów z Konferencji Naukowej organizowanej przez Instytut Żywności i Żywienia „Żywność, żywienie a nowotwory”. 

Produkty spożywcze lub składniki żywności, które powinniśmy regularnie spożywać, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju konkretnych nowotworów złośliwych:

RODZAJ NOWOTWORU

Produkty spożywcze lub składniki żywności

 

RAK JELITA GRUBEGO

czosnek, produkty mleczne zawierające wapń

RAK ŻOŁĄDKA

warzywa cebulowate (cebula, czosnek, por, szalotka, szczypiorek) i niskoskrobiowe (brokuły, sałata, ogórek, pomidory, kapusta, kalafior, cukinia, bakłażan, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, kapusta kiszona, pietruszka, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki i lucerny)

RAK PRZEŁYKU

żywność zawierająca betakaroten (tran, marchew, natka pietruszki, jaja, szpinak, dynia, morele), żywność zawierająca witaminę C (owoce i warzywa)

RAK PROSTATY

żywność zawierająca likopen (pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty, papaja); żywność zawierająca selen (brązowy ryż, owies, pestki dyni, chude mięso i ryby)

RAK TRZUSTKI

 

żywność zawierająca foliany (ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, drożdże, awokado, banany, maliny, pomarańcze)

RAK JAMY USTNEJ, GARDŁA, KRTANI

 

warzywa niskoskrobiowe i owoce

Produkty spożywcze lub składniki żywności, których lepiej unikać, gdyż ich regularne spożywanie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych:

RODZAJ NOWOTWORU

Produkty spożywcze lub składniki żywności

RAK ŻOŁĄDKA

nadmiar soli w diecie

RAK WĄTROBY

żywność zawierająca aflatoksyny (spleśniałe ziarna zbóż, orzechy i nasiona roślin strączkowych)

RAK JELITA GRUBEGO

mięso przetworzone (poddane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu); mięso czerwone (wieprzowina, baranina, wołowina)

RAK JAMY USTNEJ, GARDŁA, KRTANI,

PRZEŁYKU, WĄTROBY, JELITA GRUBEGO, PIERSI

alkohol

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x