Już jutro tj. czwartego lutego obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Rakiem. Ryzyko zachorowania na raka w dużym stopniu zależy od sposobu odżywiania. Niewłaściwa dieta oraz nadwaga znacząco zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory, nawet o 30-70 proc., w zależności od rodzaju raka. Według naukowców, w przypadku niektórych nowotworów złośliwych, zmiany w diecie mogą uchronić połowę pacjentów przed zachorowaniem. W poniższych tabelach przedstawiam składowe diety, które regularnie spożywane obniżają ryzyko powstania wybranych nowotworów, a także te, których należy w tym celu unikać.
Tabele powstały na podstawie materiałów z Konferencji Naukowej organizowanej przez Instytut Żywności i Żywienia „Żywność, żywienie a nowotwory”.
Produkty spożywcze lub składniki żywności, które powinniśmy regularnie spożywać, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju konkretnych nowotworów złośliwych:
RODZAJ NOWOTWORU |
Produkty spożywcze lub składniki żywności
|
RAK JELITA GRUBEGO |
czosnek, produkty mleczne zawierające wapń |
RAK ŻOŁĄDKA |
warzywa cebulowate (cebula, czosnek, por, szalotka, szczypiorek) i niskoskrobiowe (brokuły, sałata, ogórek, pomidory, kapusta, kalafior, cukinia, bakłażan, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, kapusta kiszona, pietruszka, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki i lucerny) |
RAK PRZEŁYKU |
żywność zawierająca betakaroten (tran, marchew, natka pietruszki, jaja, szpinak, dynia, morele), żywność zawierająca witaminę C (owoce i warzywa) |
RAK PROSTATY |
żywność zawierająca likopen (pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty, papaja); żywność zawierająca selen (brązowy ryż, owies, pestki dyni, chude mięso i ryby) |
RAK TRZUSTKI
|
żywność zawierająca foliany (ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, drożdże, awokado, banany, maliny, pomarańcze) |
RAK JAMY USTNEJ, GARDŁA, KRTANI
|
warzywa niskoskrobiowe i owoce |
Produkty spożywcze lub składniki żywności, których lepiej unikać, gdyż ich regularne spożywanie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych:
RODZAJ NOWOTWORU |
Produkty spożywcze lub składniki żywności |
RAK ŻOŁĄDKA |
nadmiar soli w diecie |
RAK WĄTROBY |
żywność zawierająca aflatoksyny (spleśniałe ziarna zbóż, orzechy i nasiona roślin strączkowych) |
RAK JELITA GRUBEGO |
mięso przetworzone (poddane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu); mięso czerwone (wieprzowina, baranina, wołowina) |
RAK JAMY USTNEJ, GARDŁA, KRTANI, PRZEŁYKU, WĄTROBY, JELITA GRUBEGO, PIERSI |
alkohol |