Kasze są zdrowe i sycące. Dzięki zawartości węglowodanów stanowią świetne źródło energii dla organizmu. Szybko i na długo sycą, bo są dostarczają błonnika pokarmowego. Pęczak to najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej. Porównując z innymi kaszami jęczmiennymi pęczak ma najwyższą wartość odżywczą i zawiera najwięcej błonnika pokarmowego. A to dlatego, że jest najmniej przetworzony – pęczak otrzymuje się z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Szczególnie bogaty jest w witaminy z grupy B oraz witaminę E i składniki mineralne, głównie: fosfor, magnez, wapń, żelazo i selen. Pęczak świetnie smakuje z mięsem, grzybami, warzywami. Wartość odżywcza kaszy pęczak:
Wartość odżywcza 100g produktu: | |
---|---|
Wartość energetyczna | 352 kcal |
Białko | 8,4 g |
Węglowodany | 75 g |
Tłuszcze | 2 g |
Zwykle pęczak jada się jako zamiennik ziemniaków w daniu głównym. Mój pomysł na danie z pęczakiem w roli głównej? Pęczotto z grzybami.
Na 4 porcje (lub 6 niewielkich) potrzebujesz:
2 szklanki suchej kaszy pęczak
szklanka (małe opakowanie) suszonych grzybów (ja użyłam podgrzybków)
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
50g parmezanu (lub innego dobrego, twardego sera)
łyżka masła (klarowanego)
łyżka oliwy z oliwek
pieprz świeżo mielony
sól
Jak zrobić:
Suszone grzyby opłucz w zimnej wodzie. Następnie przełóż do małego garnka, zalej zimną wodą i namocz przez ok. 10 minut.
Obierz i posiekaj cebulę. Posiekaj także natkę pietruszki. Następnie odlej wodę z grzybów, zalej wodą i gotuj (kolejne ok. 10 minut).
Kaszę przepłucz na sitku pod wodą. Do głębokiego garnka o grubym dnie wlej łyżkę oliwy z oliwek i dodaj kaszę. Przysmaż pęczak w garnku ok. 3 – 5 minut, co chwila mieszając. Dodaj wody w ilości 2 x tyle co kaszy (czyli 2 szklanki). Posól (niespełna 1/2 łyżeczki) i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut co jakiś czas mieszając. Kasza po tym czasie powinna wchłonąc wodę, ale powinna być ugotowana na sypko.
Wyjmij widelcem grzyby. Pokrój w kostkę. Nie odlewaj wody z grzybów!
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę grzyby. Przysmażaj ok 3 minut. Następnie dodaj kaszę i zalej częścią wody z gotowania grzybów. Mieszaj składniki aż kasza wciągnie wodę i stanie się lekko kleista. Posyp natką pietruszki. Dodaj świeżo zmielony pieprz i starty parmezan. Wymieszaj i gotowe.
Ja pęczotto podałam posypane parmezanem i w towarzystwie natki pietruszki.