Bardzo aromatyczny, słodki chlebek – ciasto. Smakuje bananami i orzechami. Pachnie… świętami. Na śniadanie, ze szklanką mleka. Lub jako przekąska na deser. Z mąki pełnoziarnistej. Proponuję jako zamiennik tradycyjnego ciasta. Aha: jest szybki i bardzo prosty w wykonaniu 🙂
Skład:
50g masła (o pokojowej temp.)
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek płynnego miodu
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
3 czubate łyżki siemienia lnianego
3 czubate łyżki cynamonu
1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskie, laskowe)
3 miękkie banany
W misce wymieszaj suche składniki (mąka + sól + proszek do pieczenia + cynamon). W drugiej misce masło utrzeć z miodem, dodać jajko, dodać suche składniki i wymieszać mikserem na małych obrotach. Dodać siemię lniane oraz rozgniecione widelcem banany, posiekane orzechy i siemię lniane. Dokładnie wymieszaj (raczej łyżką niż mikserem).
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem blachy. Piec (zaczynając od nagrzanego piekarnika) w temp. 180 stopni przez ok 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do ok. 170 stopni na ok. 15 minut.
Po tym czasie wyjąć, ostudzić, zjeść. Tylko nie wszystko na raz! 😉 Pyyycha!
Na jaką blaszkę (rozmiar) jest ten przepis?
Przepis jest na blaszkę o wymiarach 30x10x7cm 🙂