Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Moja propozycja na dziś to krem z cukinii.
Składniki:
2 – 3 młode cukinie, średnia cebula, 1 ziemniak, 2 – 3 ząbki czosnku, mała marchewka, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka oliwy z oliwek, szklanka bulionu warzywnego lub wrzącej wody, świeżo zmielony pieprz, sól.
Propozycja podania: grzanki, natka pietruszki.
Jak zrobić? Cukinie umyj, obetnij końce, pokrój w kostkę. Obierz ziemniaka (pamiętaj, żeby cienko obierać- najwięcej witaminy C jest tuz pod skórką!), cebulę, czosnek, marchewkę i opłucz. Następnie pokrój w kostkę (nie musi być wymiarowa – warzywa będą miksowane). Natkę posiekaj. W rondlu / garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i wrzucaj warzywa po kolei: ziemniak, cebula i czosnek, cukinia. Przysmażaj ok. 5 minut co chwila mieszając. Następnie dodaj 1 – 1,5 szklanki wrzącej wody, dodaj natkę, wymieszaj, garnek przykryj pokrywką, zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem na gładką masę oraz dopraw solą i pieprzem. Zupę udekoruj natką pietruszki.
Grzanki: kromkę pieczywa razowego / orkiszowego natrzyj ząbiem czosnku, następnie pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smaż ok. 5 minut co chwila obracając grzanki. Jeśli nie lubisz czosnku pomiń nacieranie pieczywa.