Temat słodyczy oraz ich zamienników jest często poruszany w moim gabinecie dietetycznym. Dlatego postanowiłam zamieszczać na Blogu zdrowsze alternatywy słodkości. Będą dobrym rozwiązaniem nie tylko dla osób, które się odchudzają, ale dla wszystkich, którzy dbają o zdrową dietę. Rodzice: wspólne pieczenie ciasteczek będzie frajdą dla Waszych dzieci.
Tym razem są to ciasteczka owsiane, dla dzieci i dla dorosłych. Wtedy, gdy masz ochotę coś pochrupać lub jako przekąska w pracy czy szkole. Mają nieskomplikowany skład, są bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Jeśli nie spożywasz jaj możesz zastąpić je większą ilością miękkiego banana – jego konsystencja połączy pozostałe składniki.
Rada: Ciasteczka bardzo szybko się pieką. Dlatego warto pilnować czasu pieczenia. Gdy zostaną w piekarniku dłużej będą dość twarde.
Do przyrządzenia ciasteczek będziesz potrzebować młynka (aby zmielić płatki owsiane na mąkę).
2 szklanki płatków owsianych
banan
1 małe jajko
Ksylitol – łyżka (lub płynny miód pszczeli)
Jak zrobić? Banana obierz ze skórki, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Wymieszaj z ksylitolem lub miodem na gładką masę. Szklankę płatków owsianych zmiel w młynku na mąkę. Przesyp do miseczki. Dodaj jajko oraz pozostałe płatki i dokładnie wymieszaj (możesz w tym celu użyć miksera na niskich obrotach). Gdy masa będzie zbyt gęsta możesz dodać niewielką ilość wody (zaczynj od łyżeczki wody). Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C (najlepiej opcja z termoobiegiem). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę spłaszcz mokrą łyżką. Możesz także zostawić owsiane kuleczki bez ich spłaszczania 😉 Ciasteczka piecz ok. 10 do 15 minut.
Zainteresować Cię mogą także te przepisy: