Świetnie sprawdzą się jako ciepłe śniadanie lub na zimno np. jako przekąska zabrana do pracy.
Skład: 1,5 – 2 szklanki płatków owsianych (np. górskie), 1 małe, kurze jajko, 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka, łyżeczka drożdży, szczypta soli, łyżeczka miodu pszczelego.
Jak zrobić? Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać miód. Odstawić. Do miski wbić jajko i rozkłócić. Do jajka wsypać płatki, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać zaczyn z drożdży, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut. Po tym czasie delikatnie wymieszać i smażyć na patelni bez tłuszczu. Do masy na placuszki można też dodać wedle uznania: suszoną żurawinę, starte na tarce jabłko, plasterki banana.
Smacznego!