Lubicie desery? Głupie pytanie… 😉
Często inspiracją do powstania nowych przepisów są moi Pacjenci. I tak było tym razem. Przepis powstał na potrzeby pewnej przemiłej Pani, która uwielbia Rafaello. A, że chce zgubić kilka kilogramów zdecydowała się je odstawić. Ale czasem za nimi tęskni. Więc to taki zdrowszy zamiennik Rafaello 🙂
I oto one: kokosowe kuleczki z kaszy jaglanej
Skład:
szklanka kaszy jaglanej
puszka mleka kokosowego 400ml
1/2 szklanki wrzącej wody
laska wanilii (kawałeczek ok 1 cm)
miód, czubata łyżka
wiórki kokosowe, do obtoczenia kulek
Przecinamy laskę wanili i ostrzem noża wyjmujemy kuleczki. Rozgrzewamy garnek, w którym będziemy gotowali kaszę, wsypujemy kaszę i prażymy ją, często nią potrząsając, żeby się nie przypaliła. Robimy to tak długo, aż kasza zacznie pachnieć. Po tym czasie dodajemy wrzącą wodę oraz mleko kokosowe, miód i wanilię. Teraz wystarczy zamieszać i przykryć garnek pokrywką, zmniejszyć gaz i gotować aż kasza wchłonie całą zawartość (ok 10-15 minut). Następnie masę lekko schładzamy -tak by można było bez strachu, że się sparzymy wziąć w dłonie. Formujemy małe kulki i obtaczamy w wiórkach. Schładzamy w lodówce. I gotowe!