Kto ma ochotę na prosty sos warzywny do makaronu? Albo do kaszy? Albo ryżu? Ten jest uniwersalny! I prosty i z samych warzyw!
Składniki:
- cebula
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- masło, 1 łyżka
- marchew, 1 szt 50 g
- cukinia, 1 szt. ok 250 g
- pieczarki, 4 duże, ok 100 g
- Pomidory krojone, 1 puszka
- sól
- pieprz biały
- natka pietruszki
- świeża i suszona bazylia (suszonej 2 łyżki)
- ser grana padano (starty) opcjonalnie
- ulubiony makaron
Cebulę, czosnek, marchew, cukinię i pieczarki drobno pokroić. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z oliwek i dodać cebulę i czosnek. Mieszać ok 2 minut. Po tym czasie dodać marchewkę. Mieszać kolejne 2 minuty, po tym czasie dodać cukinię i pieczarki oraz natkę i kilka listków bazylii. Wymieszać i dodać pomidory i łyżkę masła oraz suszoną bazylię, sól, biały pieprz. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 – 25 minut. W tym czasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Zjeść z ugotowanym na półtwardo makaronem, opcjonalnie posypać startym serem grana padano i udekorować świeżymi listkami bazylii.
smacznego!