Przepis na chleb orkiszowy

Uwielbiam piec chleb w domu. Lubię smak i zapach pieczonego chleba  w domu. Mało tego, ten kupny, przestał mi smakować. Gdy kupuję chleb zwykle z większości pożytek mają kaczki w parku 😉 Już jeden przepis na chleb na zakwasie podawałam na stronię Tutaj

A teraz podam przepis na chleb na drożdżach, z mąki orkiszowej i płatków owsianych. Nie ma żadnych niepotrzebnych, sztucznych dodatków. I w dodatku zrobisz go naprawdę szybko. I uda się na pewno, gwarantuję 🙂

Skład (forma ok 30x12x10cm)

1/2 szklanki ciepłej wody

szklanka ciepłego mleka

świeże drożdże 40g, pokruszone

cukier, łyżeczka

sól, łyżeczka

mąka pszenna 1 szklanka

mąka orkiszowa 2 szklanki

płatki owsiane, górskie, 1/2 szklanki

pestki słonecznika, 1/3 szklanki

olej rzepakowy lub ryżowy, 2 łyżki (plus ilość do natłuszczenia formy)

 

Jak robię?

Wodę i mleko wymieszać, dodać cukier, sól i drożdże. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąki, płatki owsiane, pestki słonecznika i olej i wyrabiać ręką lub w trybie interwałowym w urządzeniu do mieszania ciasta. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-45 minut. Po tym czasie przełożyć ręką do wysmarowanej olejem formy i odczekać kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Piec ok 40 minut. 

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *