06 kwietnia 2017

Przepis na kotlety z buraków – wege, bez jajek, bez glutenu

Choć nie jestem wegetarianką to nie przepadam za daniami mięsnymi. Tym bardziej, że Alicja też nie przepada za mięsem, więc tym chętniej robię dania bezmięsne.

Uwielbiam buraki, o tym pisałam już nie raz. Zrobiłam kotlety z buraków. Są wegetariańskie, bez glutenu, bez jajek. Zamiast mąki i jajek dodałam zmielone siemię lniane

Składniki (na ok. 20 szt. kotletów)

3 średnie buraki

3/4  szklanki jaglanej 

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki ziaren słonecznika

1/4 szklanki oleju

1/2 pęczka pietruszki

świeży imbir, wielkości dużego zabka czosnku, przecisnięty przez praskę lub drobno pokrojony (lub łyżeczka imbiru w proszku)

1 łyżeczka mielonej kolendry

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

sól,

świeżo zmielony pieprz

sezam, ilość do posypania kotletów

 

Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kaszę sparz w suchym garnku, potrząsając garnkiem, aż poczujesz intensywny zapach kaszy. Potem zalej 2 szklankami wrzątku. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, az kasza wchłonie całą wodę (ok 15 minut). Wystudzić. Czosnek, natkę i imbir drobno posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Lepiej załóż jednorazowe rękawiczki, bo buraki bardzo barwią ręce. Blachę wyłóż papierem do pieczenia Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Formuj zgrabne kotleciki rękoma i wykładaj na papier. Obsyp z góry sezamem. Piecz ok 30 minut. 

 

 

 

Jeden komentarz dla "Przepis na kotlety z buraków – wege, bez jajek, bez glutenu"

  1. asia napisał(a):

    Ale kolor piękny!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *