25 września 2013

Przepis na żurawinową granolę z amarantusem

W zeszłym tygodniu na fan page’u na Facebooku  padła prośba o podanie przespisu na granolę. Postanowiłam, że oczywiście podzielę się przepisem. Jest to jedno z moich ulubionych słodkich, zdrowych przekąsek. Świetnie nadaje się na śniadanie z dodatkiem mleka lub jogurtu, a w postaci batonika musli znakomicie sprawdza się jako 2 śniadanie w pracy czy w szkole. Zamiast batonika czy słodkiej buły daj dziecku batonik z granoli! Przygotowanie jest bardzo proste, zawsze możesz także zmodyfikować nieco jego skład. Ja podaję przepis uwzględniający moją ulubioną wersję, ale sami się przekonacie: mogą jej być setki! 😉

Składniki: 

Szklanka płatków owsianych

1/2 szklanki ekspandowanego amarantusa

10 orzechów laskowych obranych ze skorupek i rozdrobnionych

1/2 szklanki słonecznika

1/3 szklanki suszonej żurawiny

2 – 3 łyżki pszczelego miodu o płynnej konsystencji 

łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie: oliwę, miód i sok z cytryny dokładnie wymieszać w dużej misce. Gdy gładka konsystencja dodawać powoli, partiami płatki owsiane oraz pozostałe suche składniki. Mieszać bardzo dokładnie, by wszystkie składniki się połączyły. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 100stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną granolę wyłożyć na blachę.

Są różne sposoby: jeśli chcesz granolę w postaci batoników musli, po wysypaniu granoli uklep ją łyżką, aby dokładnie przylegała. Wtedy po upieczeniu należy granolę pokroić na prostokąty. Możesz także już teraz uformować z granoli dowolne kształty. A jeśli chcesz granolę spożywać w postaci sypkiej np. z mlekiem / jogurtem itd. lepiej jeśli wyłożysz ją bez uklepywania. Ja zawsze robię obie wersje za jednym razem: na pół blaszki wysypuję granolę, a pół blaszki uklepuję lub formuję kształy (np. batoniki musli lub okrągłe ‚ciasteczka’). 

W piekarniku granola powinna być ok. 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy ją ostudzić. Ja zazwyczaj robię ją wieczorem i potem zostawiam ją w piekarniku na noc. 

 

Prawdopodobnie zainteresują Cię jeszcze te przepisy ciasteczka bez mąki i tłuszczu

otrębowo – owsiane ciastka z czekoladą

 

 

Jeden komentarz dla "Przepis na żurawinową granolę z amarantusem"

  1. Ola napisał(a):

    Zrobię dziś wieczorem i zabiorę jutro na uczelnie. Dziękuję!!!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *