Zupy są super! Zwłaszcza te, które składają się z samych warzyw. Dostarczają wszystkich tych składników, które znajdziecie w warzywach. Zupy krem są też sycące, z tego powodu często pojawiają się w propozycjach jadłospisów, które proponuję moim pacjentom.
Dziś propozycja, która przypadnie do smaku wszystkim co lubią smak słodki. Pokochają ją też najmłodsi!
Głównym bohaterem jest batat. Co go odróżnia od tradycyjnego ziemniaka? Przede wszystkim bogactwo karotenoidow: szczególnie beta karotenu i likopenu. W batacie znajdzie się też sporo obniżającego ciśnienie krwi potasu, zwiększającego gęstość kości wapnia oraz kojącego nerwy magnezu. Bataty są także cennym źródłem folianów, biorących udział w syntezie kwasów nukleinowych – materiału genetycznego komórek i niezbędnego w procesie wzrostu i namnażania. Kwas foliowy jest również potrzebny do powstawania czerwonych krwinek i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Jak zrobić zupę? Oczywiście będziesz potrzebować blendera, by zmiksować warzywa na gładki krem.
Składniki:
4 marchewki
2 bataty
kukurydza z 4 kolb lub puszka odsączonej kukurydzy
łyżka masła klarowanego
3-4 szklanki wrzątku lub gorącego bulionu warzywnego
ewentualnie sól, pieprz, kurkuma
Do podania: lane kluseczki, zacierki, grzanki i / lub pestki słonecznika, dyni lub inne.
Jak zrobić? Batata i marchewki obierz ze skórki, następnie pokrój je w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło i dodaj pokrojone warzywa. Smaż ok 3-5 minut mieszając, następnie zalej wrzątkiem. Gotuj pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dodaj kukurydzę, gotuj jeszcze 5-10 minut i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj wrzątku. Dopraw, wymieszaj, dodaj ulubione dodatki i jedz 🙂