Przepis na chlebek bananowy (ciasto bananowe)

_MG_9168Kochani, w mojej kuchni nic się nie marnuje! Tym razem banany sczerniały ;), więc jak zawsze postanowiłam coś z nich upichcić. I znowu skończyło się na chlebku bananowym!

Podaję jednak na niego nowy przepis. Chlebek bananowy vel. ciasto bananowe. Poprzedni przepis zmodyfikowałam co daje rezultat w tym, że obecny wypiek jest bardziej wilgotny i mega miękki! (jak puszek!). Przez co bliżej mu do ciasta niż chlebka. Jest tak pyszny, że znika w oka mgnieniu. Wczoraj zrobiony, a dziś wracam do domu i ostały się tylko 2 kawałki! Inni potwierdzają, że przepis na takie chlebko – ciasto przepis spisany być musi! Z góry przepraszam za jakość zdjęcia, ale lepsze to niż nic. Najważniejsze, że chlebek pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje 🙂

Składniki:

3 duże jajka ( u mnie świeżutkie wiejskie, od kur z wolnego wybiegu)

4 łyżki cukru/ erytrytolu

filiżanka oleju (ok 70g)

50g jogurtu naturalnego (1/3 małego opakowania)

łyżka cynamonu

łyżka naturalnego kakao

garść rodzynek i orzechów (u mnie laskowe) i / lub pokruszona gorzka czekolada – opcjonalnie

4 banany, bardzo dojrzałe,

2 szklanki mąki (pół na pół pszenna i pszenna razowa)

łyżeczka sodu oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

papier do pieczenia do wyłożenia blaszki

Jak zrobić: Miksuję na wysokich obrotach jajka, dodaję cukier/erytrytol az bedą puszyste. Wciąż miksując dodaję małym strumieniem olej. Po co najmniej minucie dodaję ugniecione widelcem banany. Miksuje aż masa będzie gładka. W misce mieszam suche składniki. Po dokładnym wymieszaniu suche składniki dodaję powoli łyżką do bananowej masy. Zwalniam obroty.  Masę przelewam do blaszki. Na wierzch posypuję orzechami. Piekę do czasu „mokrego patyczka” – ok 60 minut (u mnie ok 70 min.) w 190 stopniach C.

Zamiast rodzynek i orzechów laskowych możesz użyć innych dodatków: orzechów włoskich, migdałów, suszonych moreli, śliwek, itd.

Smacznego!

0 0 głosy
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
Przegląd prywatności
Foodarea │ Poradnia dietetyczna Pruszków

Korzystam z plików cookies, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookies są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne pliki cookies powinny być zawsze włączone, abym mógł zapisać Twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Ciasteczka stron trzecich

Korzystam z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, tj. liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego pliku cookies pomaga ulepszyć stronę internetową.