Przepis na chlebek bananowy (ciasto bananowe)

_MG_9168Kochani, w mojej kuchni nic się nie marnuje! Tym razem banany sczerniały ;), więc jak zawsze postanowiłam coś z nich upichcić. I znowu skończyło się na chlebku bananowym!

Podaję jednak na niego nowy przepis. Chlebek bananowy vel. ciasto bananowe z rodzynkami, bo chyba bliżej mu do ciasta niż chleba. Poprzedni przepis zmodyfikowałam co daje rezultat w tym, że obecny wypiek jest bardziej wilgotny i mega miękki! (jak puszek!). Przez co bliżej mu do ciasta niż chlebka. Jest tak pyszny, że znika w oka mgnieniu. Wczoraj zrobiony, a dziś wracam do domu i ostały się tylko 2 kawałki! Inni potwierdzają, że przepis na takie chlebko – ciasto przepis spisany być musi! Z góry przepraszam za jakość zdjęcia, ale lepsze to niż nic. Najważniejsze, że chlebek pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje 🙂

 

Składniki: 

2 duże jajka ( u mnie świeżutkie wiejskie, od kur z wolnego wybiegu)

4 czubate łyżki miodu pszczelego

filiżanka oleju (ok 70g)

50g jogurtu naturalnego (1/3 małego opakowania)

łyżka cynamonu

garść rodzynek i orzechów (u mnie laskowe)

3 banany, bardzo dojrzałe, 

szklanka mąki (pół na pół pszenna i pszenna razowa)

łyżeczka sodu oczyszczonej

masło lub olej do wysmarowania blaszki

 

Jak zrobić: Blaszkę (11x30cm) smaruję masłem. Banany rozgniatam widelcem i bananową paćkę. Piekarnik nagrzewam do 170stopni C. Jajka miksuję z miodem i cynamonem długo i na wysokich obrotach, aż będzie puch. Następnie zmniejszam obroty i po strużce wlewam olej. Dodaję jogurt naturalny. Miksuję na wolnych obrotach i dodaję łyżką mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Na koniec dodaję rodzynki i większą część orzechów. Część orzechów zostawiam do posypania na wierzch. Masę przelewam do blaszki. Na wierzch posypuję orzechami. Piekę do czasu „mokrego patyczka” – ok 60 minut (u mnie ok 70 min.).

Zamiast rodzynek i orzechów laskowych możesz użyć innych dodatków: orzechów włoskich, migdałów, suszonych moreli, śliwek, itd.

 

Smacznego!

 

 

 

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x