Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Ze względu na to, że moja mała A. nie je z wyboru mięsa, przerzuciłam się na jej wersję wege. Jest przepyszna! I oczywiście jest to szybkie i proste danie. A sycące i zdrowe 🙂
Porady: Wcześniej namocz na kilka godzin fasolę w wodzie. Następnie odlej wodę i zalej świeża. Gotuj ok 45 minut, aż fasola będzie miękka.
6 szklanek ugotowanej suchej fasoli, to 3 szklanki suchej fasoli, którą następnie trzeba namoczyć i ugotować.
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Składniki na ok. 8 porcji jak na zdjęciu:
6 szklanek ugotowanej białej fasoli lub 4 puszki białej fasoli
1 cebula
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
olej roślinny do smażenia np. ryżowy lub rzepakowy
500 g przecieru pomidorowego
½ szklanki wody
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki lubczyku
½ łyżeczki chili
¼ łyżeczki mielonej kolendry
sól i czarny pieprz
Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, dodaj cebulę wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Smaż do czasu, aż cebula się zeszkli (ok 5 minut). Do cebuli dodaj wszystkie pozostałe składniki poza fasolą. Dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj fasolę i gotuj na wolnym ogniu 15 – 20 minut pod przykryciem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.