„Smaki zdrowia” to audycja prowadzona przez Annę Popek w radiowej Jedynce, której gościem jest dietetyczka z Foodarea. Tym razem zachęcałyśmy słuchaczy do jedzenia porzeczek, które nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Dlaczego? Bo chętniej sięgamy po owoce słodkie. Warto jednak pamiętać o porzeczkach, które są skarbnicą witaminy C. Czarna porzeczka w 100g zawiera jej aż 182mg! – a to znaczy, że ta ilość 3- krotnie pokrywa dziennie zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tą witaminę. Witamina C jest przede wszystkim silnym antyoksydantem, walczącym z wolnymi rodnikami, przez co zapobiega starzeniu się organizmu. Jest też niezbędna do prawidłowej syntezy białek organizmu, w tym kolagenu. Odpowiada za gojenie się ran i oparzeń, w tym poparzeń słonecznych. Porzeczki obniżają ciśnienie krwi, a to dzięki zawartości wapnia, potasu i magnezu.
Jakie jeszcze właściwości mają porzeczki? Dowiesz się z audycji klikając TUTAJ