Dziś przepis na zupę aksamitny krem z cukinii. A że w doniczce rośnie piękna mięta na parapecie to wpadła do zupy. Razem z cukinią stworzyły niepowtarzalny duet. Przepraszam, trio! Bo do zupy wpadło jeszcze trochę serka 🙂
Zupę zrobisz w 20 minut. Właściwie w 5, bo 15 minut to gotowanie, gdzie musisz tylko co jakiś czas zamieszać składniki.
Składniki:
cebula, mała, ok 50g
2 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
2 cukinie (ok 500g)
garstka listków świeżej mięty
czubata łyżka serka (użyłam niebieskiego Bielucha)
2 niepełne szklanki wrzatku
sól, pieprz
bulion warzywny, łyżeczka, przepis znajdziesz tutaj (ewentualnie bulion wegetariański – same naturalne składniki)
chleb razowy z siemieniem lnianym i łyżka oliwy z oliwek – do zrobienia chrupiących grzanek
Cukinię kroję w kostkę (nie musi być mała). Cebule drobno siekam. Garnek stawiam na gazie, dodaję masło i cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam chwilę, nie dopuszczając do przypalenia się składników, po czym dodaję pokrojoną cukinię. Mieszam i zalewam wrzątkiem. Dodaję łyżeczkę bulionu, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, mieszam, przykrywam garnek, zmniejszam gaz i gotuję ok 15 minut co chwila mieszając. Po tym czasie dodaję garść porwanych palcami listków mięty i serek. Dokładnie mieszam składniki. Można w tym celu użyć blendera, jeśli cukinią się nie rozpadła. Po takim czasie zazwyczaj nie ma potrzeby używania blendera, najwyżej będą niewielkie kawałeczki cukinii. Jeśli jednak lubisz bardzo gładką konsystencję zupy to blenduj zupę. Przelej do miseczek i udekoruj listkami świeżej mięty. Na wierzch posyp grzankami (kroisz kromkę chleba w kostkę i wrzucasz na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię, smażysz aż chlebek będzie chrupiący).
Smacznego!