Przepis na domowy budyń czekoladowy

Najlepszy, domowy! Zrobienie go zajmuje niewiele więcej czasu niż tego z torebki. A smak o niebo lepszy i same naturalne składniki! Więc po co decydować się na ten z proszku?

Składniki:

500ml mleka

1 żółtko

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

3 łyżki kakao

ewentualnie: 1 łyżka cukru lub stewii (jak ktoś bardzo lub słodki smak)

ewentualnie: ziarenka z laski wanilii. 

 

Skrobię mieszam z kakao i dodaję 1 szklankę (250ml) mleka. Jesli dodaje cukier/ stewię to też w tym momencie.  Do garnka wrzucam żółtko i zalewam pozostałą szklankę mleka. Jeśli chcę dodaję ziarenka laski wanilli (niedużo). Mieszam sprawnie i energicznie najlepiej zaokrągloną trzepaczką i powoli dodaję mleko ze skrobią i kakao (oraz cukrem). Mieszam cały czas. Gaz powinien być niewielki. Cały czas nieprzerwalnie mieszam, aż budyń zacznie gęstnieć. Następnie zestawiam z ognia garnek i przelewam budyń do miseczek. Po chwili, na jeszcze bardzo ciepły budyń sypię mrożone owoce np. wiśnie. 

Palce lizać!

 

 

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Info Miasto Serwis
5 lat temu

Ostatnio zacząłem szukać ciekawych alternatach dla mojego budyniu czekoladowego aby poznać nowe smaki. Z chęcią wyrębuję ten przepis, jestem ciekawy jak wyjdzie. Do tej pory zawsze robiłem możliwe najprostszy domowy czyli to mleko, kakao, skrobia i cukier. Myślę że jest bardzo intensywny. Ale zobaczymy jak ten przepis będzie smakował z porównaniu z tym moim, dzięki za niego i zabieram się niebawem do roboty. A może karob ktoś próbował zamiast kakao?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x