Przepyszny, lekki, bardzo prosty w przygotowaniu. Idealny przepis na szybki obiad czy kolację.
Składniki na 3 porcje:
cebula dymka
5-6 dojrzałych pomidorów bez skóry lub puszka pomidorów bez skórki
1/2 pęczka natki pietruszki
krewetki vannamei (lub inne) 250g
2 małe młode cukinie lub 1 większa
oliwa z oliwek 3 łyżki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
opcjonalnie ser parmezan
- Cukinie dokładnie myję, nie obieram, obcinam końcówki. Ścieram za pomocą obieraczki do tarcia warzyw („temperówki” do warzyw) lub ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam do miski, solę i odstawiam.
- Krewetki obieram z pancerzy, usuwam jelita, kroję na pół, oprószam
- Rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam krewetki, co chwila obracam, czekam aż nabiorą różowego koloru. Wtedy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażę, nie dopuszczam by czosnek nabrał złotego koloru. Wykładam krewetki i czosnek na talerz, odstawiam.
- Na ta samą patelnię wrzucam pokrojone w kostkę pomidory bez pestek (lub z puszki), doprawiam oregano i bazylią i duszę na niewielkim gazie aż sos zgęstnieje.
- Siekam natkę pietruszki. Dodaję do pomidorów. Dodaję także usmażone wcześniej krewetki. Mieszam i całość krótko duszę (max 3 minuty)
- Makaron z cukinii przekładam do durszlaka i przelewam wrzątkiem.
- Makaron z cukinii wykładam do misek i polewam sosem z patelni. Opcjonalnie posypuję startym parmezanem.
Bardzo smaczny obiad na szybko 🙂