Ogłaszam piątek dniem pesto! 😉 miłego piątku!
Pesto z brokułów i pestek dyni
2 porcje
Skład:
Brokuły, 200g
Pestki dyni 4 łyżki, w tym 1 łyżka do posypania
Ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego nierafinowanego
Pieprz czarny, świeżo zmielony
Ser parmezan, 4 łyżki startego
200g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
Brokuły umyj, podziel na różyczki, wrzuć na wrzątek, gotuj ok 3 minut. Pestki dyni upraż przez kilka minut na rozgrzanej patelni, co chwila mieszając. Przełóż do malaksera, dodaj połowę startego sera, czosnek i zmiksuj. Następnie dodaj oliwę, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, ponownie zmiksuj. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, jeszcze gorący, połącz z przygotowanym pesto. Posyp pozostałą ilością startego sera i pestkami dyni.